Kriza spušta cene u Grčkoj

Turizam u Grčkoj, koji čini petinu privrede te zemlje, izgubiće milione evra zbog manjeg interesovanja putnika usled svetske ekonomske krize.
Zato će oni koji odluče da tamo letuju dobro proći - sledeće sezone sve će u Grčkoj biti jeftinije!

"Ova godina će za turizam u Grčkoj biti dosta teška", izjavio je agenciji Rojters predsednik Grčke asocijacije turističkih agencija Argiro Fili. Najvažnija privredna grana u Grčkoj, prema njegovim rečima, ne trpi samo zbog toga što ljudi širom sveta, zbog krize, štede na odmorima. Turizmu šteti i negativna slika zemlje koja je zbog ogromnog državnog duga prošle godine skoro bankrotirala.

"Nije uopšte prijatno danonoćno biti centar vesti sa negativnim predznakom", kaže šef Grčke hotelske federacije Andreas Andreadis. Ono što šteti grčkom turizmu pomaže, međutim, drugima, naročito stranim turistima koji će, ukoliko se odluče da odmor provedu u toj zemlji, uživati u jeftinijim aranžmanima, kao i nižim cenama hrane i usluga koje su u Grčkoj, prema podacima evropske statističke agencije "Eurostat", 2009. stagnirale, a u nekim slučajevima su čak i pale.

Slovački mediji citiraju potpredsednika Slovačke asocijacije turističkih kancelarija i agencija Pavola Komore koji očekuje da će cene aranžmana u Grčkoj biti u proseku bar za deset odsto jeftinije. Pojedine slovačke agencije već nude jedanaestodnevno letovanje na Rodosu u hotelu sa četiri zvezdice, sa polupansinom, za 799 evra po osobi. Ukoliko se taj aranžman unapred plati, onda košta gotovo 100 evra manje. Isti aranžman je pre godinu dana bio osam odsto skuplji. Letovanje na Kritu će slovačke turiste koštati za 11 procenata manje nego lane.Slovačka agencija "Globtur", recimo, nudi letovanje istog trajanja u Paraliji u hotelu sa tri zvezdice sa doručkom za 360 evra, u okviru ponude "first moment". Prošle godine je isti aranžman koštao 496 evra, dakle za trećinu više.

Grčku godišnje poseti oko 15 miliona turista, ali zbog krize su prošle godine tamošnje turističke agencije imale za 11 procenata manji promet, što je težak udarac za zemlju koja živi od turizma. Vizija za turizam u Grčkoj nije ni za ovu godinu ružičasta, pošto se prognoze prometa kreću od petoprocentnog pada do petoprocentnog rasta. "Ponovo ćemo biti zavisni od 'last minit' rezervacija i niskih cena", žali se Fili. Ni trgovci situaciju ne vide boljom i većina se žali da prolaznici uglavnom provire kroz izloge, uđu potom u prodavnicu, ali na kraju ništa ne kupe.
  • misa tumbas

    27.02.2010 03:52
    svi za sve
    za letovanje u paraliji grci treba da plate turistima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja