Sledi najveći udar na turizam

U prva dva meseca ove godine u Srbiji je boravilo 23 odsto manje turista nego u istom periodu 2009. godine.

U prva dva meseca ove godine u Srbiji je boravilo 23 odsto manje turista nego u istom periodu 2009. godine. Domaćih gostiju, koji čine 67 odsto turista, bilo je manje za 28 odsto, a inostranih za 10 odsto. U istom periodu je ostvareno čak 35 odsto manje noćenja nego u istom periodu prošle godine.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Goran Petković kaže da se u narednih nekoliko meseci očekuje najveći udar na turizam i da smanjenje broja zaposlenih građana direktno utiče na turizam. On ističe da je osnovni problem pad domaće tražnje i da se vlada zato odlučila da i ove godine daje kredite u dinarima za domaće turističke aranžmane sa rokom otplate do tri godine, počekom (kada se plaća samo kamata) od godinu dana i kamatnom stopom od 7,5 odsto.

Pojedini predstavnici turističke privrede ukazuju na visoku stopu sive ekonomije i na visoke cene, jer na primer Beč i Budimpešta nude jeftine aranžmane, pa se građani sve češće odlučuju za ove destinacije.

Tokom zimske sezone povećan je rast noćenja inostranih turista za pet odsto, a tokom prošle godine bilo ma manje priliva deviza od turista za 4,3 odsto, što ukazuje da turisti troše manje novca na putovanjima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.