Beč najbolji grad za život

Najbolji grad na svetu za život je Beč, a najgori Bagdad, pokazuje istraživanje britanske konsultantske firme "Merser" objavljeno juče.

Najbolji grad na svetu za život je Beč, a najgori Bagdad, pokazuje istraživanje britanske konsultantske firme "Merser" objavljeno juče.

Sedam gradova u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj nalaze su među prvih 10 kada je kvalitet života u pitanju, navodi se u istraživanju "Kvalitet življenja 2010", kojim je obuhvaćen 221 grad. Iza austrijske prestonice koja je zauzela prvo mesto, na drugom i trećem mestu nalaze se dva švajcarska grada, Cirih i Ženeva, a među prvih 10 su i nemački gradovi Diseldorf, na šestom mestu, Frankfurt i Mihnen, koji dele sedmo mesto, i švajcarski Bern koji je zauzeo deveto mesto.

Četvrto mesto dele Vankuver u Kanadi i Oklend na Novom Zelandu, dok je deseto mesto zauzeo Sidnej u Australiji. Najgore rangirana je iračka prestonica Bagdad, koja je zauzela poslednje 221. mesto, a među poslednjih 10 na listi nalazi se i prestonica Haitija Port-o-Prens.

Kako piše londonski "Gardijan", samo pet britanskih gradova ušlo je na listu od kojih je najbolje rangiran London na 39. mestu. U istraživanju koje sprovodi svake godine, "Merser" procenjuje kvalitet života u gradovima širom sveta u poređenju sa Njujorkom, kome je dodeljeno 100 poena.

Taj grad je ove godine zauzeo 49. mesto, odmah iza Vašingtona i Čikaga. Gradovi se analiziraju na osnovu 10 kategorija, među kojima su politička stabilnost, bankarske usluge, odlaganje smeća, standard i dostupnost međunarodnih škola, restorana i pozorišta i istorija prirodnih katastrofa.

Lista ima za cilj da pomogne vladama i multinacionalnim kompanijama da obezbede pravičnu kompenzaciju zaposlenima kada ih šalju na poslove u inostranstvo. Ove godine "Merser" je prvi put sačinio listu gradova na osnovu ekoloških kriterijuma kao što su dostupnost vode, uklanjanje otpada, kvalitet kanalizacione mreže, zagađenje vazduha i gužve u saobraćaju.

Na toj listi prvo i treće mesto su zauzeli kanadski gradovi Kalgari i Otava, dok je na drugom mestu američki grad Honolulu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja