Šta možda ne znate o Havajima

Sa povoljnom klimom, kilometarskim plažama, vulkanskim ostrvima i prirodnim lepotama, Havaji se mnogima čine kao pravi raj na Zemlji. Međutim, sve ovo o toj živopisnoj zemlji sigurno niste znali.
Sa povoljnom klimom, kilometarskim plažama, vulkanskim ostrvima i prirodnim lepotama, Havaji se mnogima čine kao pravi raj na Zemlji. Međutim, sve ovo o toj živopisnoj zemlji sigurno niste znali.

"Hau'oli la hanau" u prevodu znači "srećan rođendan", ali treba pripaziti na to kako se izgovara (how-oh-lay la ha-now) jer havajska abeceda ima svega 13 slova, a svaka reč i slog završavaju jednim od pet samoglasnika.

Apostrof koji se pojavljuje u nekim havajskim rečima zove se okina i označava kratku pauzu. Ako su dve reči napisane na isti način, ali jedna sadrži okinu, onda su to dve sasvim različite reči. Na primer "moa" znači "kokoška", a "mo'a" znači "kuvano".

Država Havaji sastoji se od osam ostrva, od kojih se glavni zove Big Island (Veliko ostrvo), ali je njegovo zvanično ime je Havaji.

Veliko ostrvi svake godine je sve veće i veće, tačnije 170 kvadratnih metara godišnje, zahvaljujući vulkanu Kīlauea koji svake godina eruptira već punih 30 godina.

Mauna Loa, najveći vulkan na svetu, takođe se nalazi na Velikom ostrvu. Jednom prilikom čak su i astronauti koji su se pripremali za odlazak na Mesec tamo vežbali i hodali po poljima lave. Nedavno je šest naučnika NASA-e provelo nekoliko meseci na severnoj padini vulkana simulirajući preživljavanje na Marsu.

Havaji su jedina američka država u kojoj se uzgajaju kafa, kakao i vanila.

Životni vek na Havajima je najduži u odnosu na cele SAD, iako stanovnici Havaja konzumiraju više mesa za doručak od žitelja ostalih država u SAD-u.

Prosečan životni vek na Havajima je 81,3 godine, što može biti posledica činjenice da državni zdravstveni sistem osigurava više od 90 posto stanovnika pa je usredsređen na prevenciju. Od 1975. kompanije su prema zakonu obavezne da osiguraju zaposlene koji rade više od 20 sati nedeljno.

Bez obzira na godine, samo se osobe havajskog porekla nazivaju Havajčanima. Ljudi čiji preci nisu sa Havaja, već su tu samo odrasli, nazivaju se meštanima.

Prema popisu stanovništva iz 2010. godine, na Havajima je najveći procenat Amerikanaca azijskog porekla (38,6 posto) i multirasnih Amerikanaca (23,6 posto) u odnosu na celu SAD. Na Havajima je i najniži postotak belaca (24,7 posto).

Bez obzira na poreklo, većina porodica slavi detetov prvi rođendan zabavom zvanom luau.

Međutim nijedna zabava nije potpuna bez "leija", cvetnog venca oko čijeg su nošenja postavljena stroga pravila. Tako je vrlo nepristojno odbiti ponuđeni lei, skinuti ga pred osobom koja vam ga je dala ili ga pak nositi ukoliko planirate nekome da ga poklonite. Lei se takođe nikada ne sme bacati. Umesto toga, tradicionalno bi trebalo da bude vraćen zemlji, a idealno isto mesto na kojem je cveće i ubrano. Dobro je znati da se zavezani lei nikada ne poklanja trudnici jer sugeriše pupčanu vrpcu oko detetovog vrata.

Na Havajima nema galeba. Najsličniji su im bele čigre, morske ptice koj izglegu jaja pravo na grane drveća, bez pravljenja gnezda.

Havaji imaju svoju posebnu vremensku zonu: 10 sati posle vremena po Griniču. Takođe su, uz Arizonu, jedina država SAD-a koja ne praktikuje pomeranje sata na letnje vreme.

Havaji su jedna od četiri države SAD-a, uz Aljasku, Main i Vermont, u kojima su zabranjeni džambo plakati. Zmije su takođe zabranjene, osim onih u zoološkom vrtu. Osim belih i crnih, na Havajima također postoje žute, crvene i zelene plaže.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.