Crna Gora gubi turiste

Prema službenim rezultatima Ministarstva turizma Crne Gore, dosadašnji pad u odnosu na prošlu godinu iznosi čak 13 posto.

Prema službenim rezultatima Ministarstva turizma Crne Gore, dosadašnji pad u odnosu na prošlu godinu iznosi čak 13 posto.

Iako hotelijeri i ugostitelji tvrde da je pad broja turista bar dva puta veći, političare u Podgorici preterano ne brine loš početak turističke sezone. U crnogorskoj vladi očekuju da će tu zemlju ove godine posetiti 1,1 milion turista, a da će ukupni prihod iznositi 620 miliona evra. Međutim, stanje na terenu, rezervacije i signali iz emitivnih zemalja pokazuju da će ova sezona za crnogorske hotelijere i ugostitelje biti verovatno najteža u poslednjih 20 godina.

Lepa obala - ali gde su turisti? To svakako ne čudi ako se zna da su dva važna turistička odredišta te zemlje danas praktično bez dobrih hotela, da ni ove godine neće biti otvoren simbol crnogorskog turizma, grand-hotel Sveti Stefan, i da su turistički radnici zaduženi do grla. Analitičari navode da crnogorska vlada sprovodi omiljenu taktiku "lagane kozmetike", umesto da izvrši jak hirurški zahvat kako bi ta grana privrede čitavu zemlju mogla da povuče napred.

Zaključujući kako crnogorski turizam ima niz strukturnih problema koji se godinama ne rešavaju, profesor turističke ekonomije Rade Ratković kaže da Crne Gore nema na glavim zapadnoevropskim tržištima. "Glavna emitivna tržišta Evrope su za nas beznačajna. Nemci, na primer, sudeluju u ukupnom prometu manje nego turisti iz Albanije, znatno manje nego Kosovari, tako da je naša ponuda orjentisana na tzv. regionalna tržišta s kratkom sezonom, niskom platežnom moći i na tržišta na kojima se ne može graditi moderna turistička industrija", kaže on.

Isti stav ima i direktor budvanske turističke agencije Ekskluzivturs Vukašin Ćulafić. On kaže da su nemački gosti praktično oterani lošom propagandom i građevinskim radovima koji su izvođeni usred sezone. "Oni su se povukli i sleću svojim avionima u Dubrovnik i od toga mi ništa nemamo. Bukvalno ništa! Jer, avioni s gostima su namenjeni dubrovačkom području i ono par praznih mesta koja preostanu idu prema Crnoj Gori. Prema tome, ako neko misli da smo privukli nemačke turiste, onda se grdno vara i obmanjuje sebe i crnogorsku javnost", kaže on.

  • Dragan

    25.06.2010 22:18
    3 godine u potezu Sutomore Canj Petrovac
    Eto osetio sam potrebu da ostavim komentar sa svojim iskustvima. Kao prvo bas me briga sto su priznli Kosovo kao da najvaznije zemlje sveta nisu pa cemo sad nima oci da vadimo. Iz Beograda sam izgleda da nisam dovoljno patriota vise me interesuju ekonomske teme i moj standard sto izgleda sa onima juzno od BGD nije slucaj. Izgleda sam ja imao srecu da nikad ne naidjem na te fekalije, kese itd osim na ledenu vodu ponekad ali na more nemam zamerke. E sad osoblje jeste istina je bilo je situacija da su bili neljubazni (skoro da sam se osetio kao da mi je rekao ajde sad si bas morao da dodjes ali generalno svi se bore za dinar pardon euro a bilo je situacije da je neki tip trcao 30 metara iz hladovine da bi prodao kilo smokava i covek mu kaze nesvidjaju mi se momak je bio ljubazniji od svih trgovaca kod nas kad im kazes da neces da kupis pa jos da ti se nesvidja to sto on prodaje. Dobro nisam ja ni neki zahtevni turista ali sam zadnji put stvarno mogao da imam problema. Smuvao sam se sa jednom veoma lepom devojkom iz malog mesta iznad Canja e to vece smo izasli na setaliste i neki mali je provocirao pogledam neka dva tipa cekaju moju reakciju nasta me ona i upozorila jer ih je poznavala (ili bar njihovu narav). Neprijatna situacija ponovila se i u Sutomoru i sta da radim otrpeo sam, posle smo uglavnom izlazili u Petrovac. Nekrivim ih ima toga i po Bgd koliko hoces ali to nam je uzasna odlika nemozes ti pa nemoze niko. Kako je njoj bilo kad nam veza nije uspela neznam verovatno je prezivela gomilu provokacija. Meni je opet na tom potezu jeftinije sve nego na Adi, rado bi video i druge zemlje pa i da je CG najlepsa na svetu to bi bilo normalno ali na zalost moj standar je takav da sasve klopom (istina da po vrucini ni u Bgd nista sem voca i salate preko dana i nejedem dok nezahladni) potrosim za 10 dana sa sve izlascima i gorivom oko 200 eura. Nisam bas neki turista jel (sto bi rekli paradajz) ali me vise brine ovo vase prepucavanje. Vi cete u Grcku, Spaniju a kakav cu ja docek dobiti posle ovakvog pljuvanja? Tako da putujte ljudi kad vam je bog dao pare a nama obicnim radnicima ostavite te i takve lokacije. Nisam prezadovoljan svestan sam da ima i bolje i lepse ali ja sam zadovoljan.
  • Redovni turista

    23.06.2010 11:45
    Nisam paradais turista
    Neću ići u Crnu goru samo zbog ekološke takse.Da su je nazvali bilo kako drugačije nebih pravio pitanje.Pa šta sam ja , govno , pa platim ekolosku taksu da me neko kasnije očisti.Više turista završi u kanjonu Morače nego što stigne do mora.Ovako uhvatim autoput vozim 120 i ja u Solunu brže i sigurnije.Neka njima njihove lepe obale neka čuvaju za sebe.Ove godine su učinili uslugu da ne traže pasoše a dogodine će tražiti kao i sve normalne države,kao da su oni neka normalna država.
  • Samprotivsvih

    20.06.2010 13:46
    Dođoh iz Grčke...
    A u Grčkoj lepo... Sitonija čudo... smeštaj može da se nađe, naravno kad se rezerviše na vreme, u Sartiju, 10m od plaže, 4 krevetni apartman, 30evra.
    A ima i vode i struje, a i voda je čista a i glupo mi je da nabrajam šta je sve bolje kad je sve bolje... A najgluplje mi je to što prelistavajući sve izjave crnogorskih zvaničnika oko sezone 2010. niko ne kaže, pogrešili smo bolje i paradajz turisti nego prazne plaže. Ma ne super vam je...
    Samo uživajte... nego gde sam ono stao... da da čisto more u Sartiju a blizini čudo nekih divnih plaža a preko puta Atos... e to je tek doživljaj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.