Vanpansionska ponuda najskuplja u Hrvatskoj

Od destinacija koje su najzastupljenije među ponudama turističkih agencija za ovo leto, vanpansionska ponuda najskuplja je u Hrvatskoj.

Od destinacija koje su najzastupljenije među ponudama turističkih agencija za ovo leto, vanpansionska ponuda najskuplja je u Hrvatskoj. Četvoročlanoj porodici koja planira da letuje u Dalmaciji ili Istri, sa obezbeđena tri obroka, dnevno treba bar 50 evra. U Grčkoj je potrebno 40, Crnoj Gori oko 30, Bugarskoj 20, a najmanje u Tunisu, gde je dovoljno samo 15 evra.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Radisav Stanković kaže da zbog toga Hrvatska nije destinacija na koju odlazi mnogo naših ljudi. "Prema nekim anketama koje smo radili, tek tri odsto turista je reklo da bi išlo u Hrvatsku preko agencija, a individualno nekih 10 odsto. To nije dominantna grupa, a verujem da su ti ljudi već probali Hrvatsko primorje. Destinacija jeste kvalitetna, ali sličan kvalitet za manje novca možete dobiti u Grčkoj, Tunisu ili Bugarskoj", kaže Stanković za "Press".

Na kafu, sokove, užinu (pica ili roštilj), voće, vodu i sladoled u Hrvatskoj dnevno se potroši oko 50 evra. To znači da porodici za deset dana u najmanju ruku treba 500 evra, i to ako je uplatila smeštaj sa sva tri obroka. Koliko je Hrvatsko primorje skupo pokazuje i činjenica da je u Tunisu za sve navedene proizvode potrebno nešto više od 15 evra, a da za 50 evra možete celu porodicu tri puta izvesti u restoran!

Stanković kaže da Tunišani imaju dugu turističku tradiciju i da je to kod njih državni projekat. "Oni ozbiljno rade na turizmu i to im je državni projekat. Dugo su bili francuska kolonija i od njih su nasledili tu kulturu. Istina je da su malo dosadni kao trgovci, ali to im se mora oprostiti", objašnjava Stanković.

Inače, cene smeštaja u Tunisu slične su onima u Grčkoj i Crnoj Gori, ali su niže od Hrvatske i Turske. Ipak, verovatno najpovoljnija destinacija za naše turiste je Bugarska. Prvo zbog cena smeštaja koje su dosta niže od ostalih destinacija na kojima Srbi obično letuju, a takođe ni cene namirnica im nisu mnogo visoke.

U turističkoj agenciji "Argus" napominju da cene i u istoj zemlji mogu da variraju u rasponu od 20 odsto, u zavisnosti od lokala ili mesta u kome se nalazite. "U južnom delu Bugarske, na primer, vanpansionske cene su i do 20 odsto niže od severnog dela. Inače, tamo ima i ekspres restorana u kojima su cene hrane slične kao u marketima, a i u samoposlugama možete kupiti gotovu hranu na kilogram. Tako se bilo koje jelo s mesom kreće od pet do šest evra, a kuvana jela se prodaju za oko dva evra po kilogramu", kažu u ovoj turističkoj agenciji.

Od destinacija na koje turisti iz Srbije najčešće idu na letovanje, vanpansionska ponuda najskuplja je u Hrvatskoj. Četvoročlanoj porodici koja planira da letuje u Dalmaciji ili Istri, sa obezbeđena tri obroka, dnevno treba bar 50 evra. U Grčkoj je potrebno 40, Crnoj Gori oko 30, Bugarskoj 20, a najmanje u Tunisu, gde je dovoljno samo 15 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.