Otkriveno zašto se pande teško razmnožavaju

Novo istraživanje ukazuje na to da je bambus, kojipande jedu u ogromnim količinama, kriv za njihove probleme pri razmnožavanju.

Biolozi koji se brinu o ugroženim vrstama, muku muče sa pandama. One odbijaju da se pare, ženke pande ovuliraju samo jednom godišnje, u proleće – i to dva do tri dana. Osim toga hrane se uglavnom bambusom, što nije dobro. One kao medvedi ne bi trebalo da budu isključivo biljojedi.

Izgleda da baš činjenica da jedu bambus utiče na njihov seksualni nagon i otežava razmnožavanje. Bambus izaziva stvaranje mukoida, želatinaste mase koja, dok prolazi kroz digestivni sistem pande, izaziva bolove kod životinje.

Naučnici su analizirali podatke o tome koliku količinu lišća bambusa u toku godine pojedu džinovske pande iz zoološkog vrta u Memfisu. Tokom zime i proleća, pande uglavnom jedu stabljike bambusa, a leti pojedu više lišća.

U letnjim periodima u njihovim telima nastaje više mukoida, pa pande tada postaju letargične i pokazuju znake da su u bolu. Ovo je naročito problem za ženke koje bi u tom periodu trebalo da su u drugom stanju.

Naučnici su u izmetu pande našli u mukoidima i aktinobakterije koje se povezuju sa raznim oboljenjima digestivnog sistema.

"Ono što mislimo da se dešava jeste to da njihova ishrana izaziva snažnu unutrašnju reakciju koja vodi do zapaljenja", kaže Garet Suen profesor Univerziteta u Viskonsinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.