Istraživanje pokazalo: Vlasnik je kriv za ponašanje svog ljubimca

Nedavnom studijom utvrđeno je da ličnost psa zapravo odražava osnos između vlasnika i ljubimca.

Istraživači iz Mađarske ispitivali su vlasnike o ličnosti svojih pasa, i došli do zaključka da postoje neznatne razlike u ličnostima između različitih rasa. U čemu je zapravo razlika? Osobine su više stečene nego urođene, tvrde naučnici.

"Veza između urođene ličnosti psa i njegovog realnog ponašanja danas je sve slabija", rekla je Dženis Bredli, članica Nacionalnog istraživačkog saveta za pse i vlasnica akademije za dresuru pasa. "Način na koji se ophodite prema psu zaista obmanjuje genetske predispozicije."

Drugim rečima, ako ste takav tip osobe da se više uzbuđujete zbog neke situacije, ne treba da vas iznenađuje što se vaš patuljasti šnaucer upiški od sreće svaki put kada vas vidi.

"Što se više vezuje za ljude, pas sve više uči iz vlasnikovog ponašanja", rekla je Bredli. Dakle, ako želite da vaš pas bude miran, najjednostavniji i najefikasniji način jeste da mu obezbedite miran i uredan dom.

Drugi korak ka rešavanju lošeg ponašanja jeste da shvatite da ne možete uvek sami.

"Jedan od načina jesu časovi socijalizacije sa drugim psima dok je pas još uvek štene. Ali ne brinite ako je vaš pas i malo stariji, nije kasno ispraviti greške...", kaže Bredli.

Uprkos uvrežnom mišljenju, ova studija je pokazala da između rasa ima vrlo malo razlika u ličnosti. Zapravo, mnoge stvari naučili su od vas samih...

  • novosadjanin

    12.07.2016 13:30
    Pohvaljujem uredništvo za sliku uz tekst. Odličan izbor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.