Dijego - polno aktivni mužjak kornjače koji je spasao svoju vrstu

Mužjak kornjače sa Galapagosa Dijego poznat je po tome što je seksualno aktivan iako ima više od 100 godina, čime je uspeo da izbavi svoju ugroženu vrstu od izumiranja.

Ovaj mužjak, donet na arhipelag Galapagos pre četiri decenije iz zoološkom vrta u San Dijegu po kojem je i dobio ime, danas je otac 800 kornjača koje su uspešno naseljene u prirodi na ostrvima Galapagosa. "Izuzetno je doprineo obnavljanju populacije kornjača" na ostrvu Espanjola, gde žive njegovi potomci, rekao je Vašington Tapija, savetnik nacionalnog parka Galapagos za očuvanje kornjača.

Ova kornjača vrste Helonoidis hodensis (Chelonoidis hoodensis) teška je oko 80 kilograma, dugačka oko 90 centimetara i do 1,5 metara visine kada istegne noge i vrat. "Ovo je mužjak koji oplođuje i veoma je seksualno aktivan", objašnjava Vašington Tapija govoreći o Dijegu koji ima ulogu seks simbola među endemskim kornjačama pacifičkih ostrva, oko 1.000 kilometara južno od Ekvatora.

Dijego svakodnevicu deli sa šest ženki u centru za odgajanje kopnenih kornjača Nacionalnog centra Galapagos u gradu Puerto Ajora (Ayora), glavnom gradu ostrva Santa Kruz, jednog od glavnog ostrva arhipelaga Galapagos. Reč je o mužjaku koji je dominantan u tročlanoj grupi mužjaka određenih za obnavljanje populacije kornjača na ostrvu Espanjola, na jugu arhipelaga, gde su pre 50 godina kao poslednji primerci otkrivena dva mužjaka i 12 ženki, koji su prema rečima Tapije bili rasuti širom ostrva, pa razmnožavanje nije bilo moguće.

Nakon otkrivanja malobrojnih kornjača na ostrvu, Dijego je otkriven zahvaljujući međunarodnom angažovanju u kalifornijskom zoološkom vrtu, gde je donet početkom 20 veka sa ostrva Espanjola. "Tada je uključen u program razmnožavanja u zatočeništvu, a iznenađenje je usledilo šest godina kasnije kada smo sproveli genetsko istraživanje i otkrili da je on otac skoro 40 odsto legla vraćenih na ostrvo Espanjola", navodi Tapija koji vodi i program američke nevladine organizacije Galapagos konzervansi (Conservancy) za obnovu ogromnih kornjača.

Do sada je ukupno 2.000 kornjača vraćeno na ovo malo ostrvo, koje sada može s ponosom da kaže da vrsta više nije u opasnosti od istrebljenja. "Ne bih rekao da je (vrsta) u savršenom stanju, jer istorijski registri pokazuju da je u jednom trenutku bilo verovatno više od 5.000 kornjača na ostrvu, ali reč je o populaciji koja je u solidnom stanju i u porastu, što je najznačajnije", istakao je Tapija.

Od 15-ak vrsta gigantskih kornjača koje naseljavaju Galapagos, arhipelag krhkog ekosistema koji je našao mesto na listi svetske baštine Uneska, tri vrste su nestale zbog piratskih napada u 18. veku. Kornjače iz Dijegove porodice takođe se naseljavaju na ostrvo Santa Fe gde je pre više od 150 godina nestala vrsta helonioidis (Chelonoidis), bliska po morfološkim i genetskim odlikama.

Dijego je sušta suprotnost Džordžu, jedinom primerku vrste helonoidis abigdoni, koji je odbijao razmnožavanje u zatočeništvu, zbog čega je dobio nadimak Džordž usamljenik. Uginuo je 2012. sa više od 100 godina.

  • sajamdzija

    16.09.2016 09:52
    Dijego care...
  • Jebator

    15.09.2016 16:58
    AVE DIEGO!
  • Dr

    15.09.2016 12:19
    Samo rokaj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.