Preminula slonica Marta simbol palićkog Zoo vrta

Slonica Marta, najpoznatiji indijski slon u Srbiji, stanovnica palićkog Zoološkog vrta, preminula je u 41. godini u ponedeljak.

U Zoološkom vrtu kažu da još čekaju zvaničan izveštaj veterinara o uzroku smrti, ali je pretpostavka da je Martu izdalo srce što je u njenim godinama česta pojava.

Marta je rođena u Indiji 1. jula 1975. godine, a na Paliću je živela od 31. jula 1980.

- Oko 16 časova u ponedeljak je legla što je jako kritično jer ostavlja trajne posledice na pluća i srce slonova. Na sve načine smo pokušavali da je podignemo svi zajedno sa timariteljima, ali nije moglo. Ostala je da leži i veterinar je oko 20 sati proglasio smrt. Pretpostavljamo da je u pitanju srce, ali još uvek nismo dobili zvaničan izveštaj – kaže za "Blic" Petar Savić, direktor Zoološkog vrta na Paliću i dodaje da je Martina smrt veliki gubitak za ovu ustanovu.

Marta je bila jedna od najvećih atrakcija Zoo vrta, učestvovala je u programu hranjenja životinja, deca su uživala u njenoj blizini i često je hranila "gugijem", čak je imala i svoju "Fejsbuk" stranicu.

- Pre pet godina je isto legla, ali u dvorištu i tada je verovatno trajno oštetila pluća i srce. Posledice toga nisu bile vidljive, ali zbog takvih oštećenja slonovi mogu još najduže da žive četiri do pet godina. Njene godine života, 41. su kao oko 70 naših godina i u tom životnom dobu se već može svašta očekivati. Bila je zaista omiljena i među posetiocima i zaposlenima – kaže Petar Savić.

Teme

slon
  • neko

    11.10.2016 21:10
    Tuzna vest .
  • beban

    11.10.2016 20:21
    slon je simbol srece a ana sto komentarise je simbol dalabu!!!
  • lazo

    11.10.2016 20:14
    inteligentan
    komentar,ali nepotreban

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.