Zašto psi neprijatno mirišu kad pokisnu?

Ako ste primetili da vaš ljubimac posle šetnje na kiši ili nakon jednostavnog kupanja “pušta” neprijatan miris, nemojte da se čudite, jer neki psi više od drugih neprijatno mirišu kada su mokri.

Neke rase, naročito lovački psi, imaju više sebuma u svom krznu, a reč je zapravo o prirodnom ulju, koje se nalazi na koži i dlaci i štiti kožu psa od isušivanja. Kad je pas mokar, ulje i voda zajedno stvaraju bakterije, glavne “krivce” neprijatnog mirisa.

Postoji nekoliko saveta, kako da sprečite ovo.

Nakon šetnje po kiši, psa dobro osušite peškirom i na taj način ćete sprečiti razvoj pomenutih bakterija. Nakon što ga istrljate peškirom, preporučuje se i topao vazduh fena, jer nekim psima, naročito dugodlakim, nije dovoljan samo peškir.

Ukoliko sami kupate ljubimca, onda bi trebalo da znate da se oni kupaju isključivo šamponom za pse. Nakon što ćete ga dobro utrljati, kvalitetan šampon za pse temeljno ga i isperite jer bi nepravilno ispiranje moglo bi izazvati razne iritacije na koži.

Ovo ne raditi svakodnevno jer i česta kupanja šamponom mogu izazvati iritacije kože, npr .alergije. Pas se može kupati šamponom jednom na 3-4 meseca.

Za neprijatan miris na koži vašeg psa možete uraditi i sledeće: dodati na jedan litar vode, jednu kašičicu jabukovog sirćeta. Ovo sve zavisi od veličine psa. Za pse većih rasa neka rastvor bude 3-4 kašičice na tri litra. Umočiti krpu u ovaj rastvor i istrljati psa suprotno od rasta dlake.

Sirće je jako delotvorno protiv neprijatnih mirisa. Ovim će i pas dobiti sjaj dlake. I kvalitetni alati bi doprineli rešavanju ovih neprijatnih problema. Kvalitetna četka je preporuka, jer se njome stiže i do takozvanih “donjih delova kaputa”.

Ukoliko vam sve ovo zvuči previše komplikovano, posetite neki od profesionalnih salona za kupanje i šišanje pasa, jer osim divnog krzna i mirišljavog psa, možete dobiti i mnogo saveta na ovu temu.

Teme

pas
  • Tomislav

    14.10.2016 20:43
    Zato što smrdu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.