Psi mogu da "nanjuše" trudnoću?

Usled hormonskih promena, miris žene se u trudnoći menja, a kako je čulo mirisa kod pasa daleko razvijenije nego kod ljudi, psi uočavaju te promene.

Stručnjaci koji se bave ponašanjem pasa, piše Magazin Pas, smatraju da uopšte nije čudno da i ljubimci prilagođavaju svoje ponašanje novonastaloj situaciji.

Kako psi znaju o čemu se radi? Diskutabilno je da li zaista imaju svest o razlozima koji stoje iza opaženih promena, ali osetljiva čula im omogućavaju da uoče i ovakve novosti. Sve ove promene, za nas možda suptilne i spore, za psa predstavljaju narušavanje rutine, pa i psi ponekad menjaju svoje ponašanje. Neki mogu ostati indiferentni, dok drugi reaguju burno, a treći, opet, odluče da su oni jedini kvalifikovani zaštitnici buduće mame.

Šta to pas primećuje? Izgleda – sve.  U nekim slučajevima psi postaju mazniji, protestuju kad su primorani da se odvoje od trudnice, prate je u stopu. Drugi postaju agresivniji, uglavnom prema strancima koji pokušavaju da se približe ženi.

Hormoni ne menjaju samo miris žene, već dovode i do promena u njenim emocijama i reakcijama, a pas, kao dobar čitač govora našeg tela i vizuelnih stimulusa, reaguje u skladu s informacijama koje mu šaljemo. Primećuje i promene u izgledu žene, u načinu na koji se kreće i koliko se kreće. Verovatno ga najviše "pogađaju" promene njenog ponašanja prema njemu samom. Dešava se da i pre nego što beba dođe na svet, buduća mama posvećuje manje pažnje svom psu ili prilagođava igru svom stanju, što pas može da protumači kao odbacivanje i da se usled separacione anksioznosti ponaša agresivno – laje na trudnicu, grize nameštaj i razbacuje stvari, urinira po kući.

Da stvar bude još komplikovanija za ljubimce, menja se i čitava porodična dinamika i ponašanje ostalih ukućana, ali i sam prostor na koji je pas navikao. Donose se nove stvari, razmeštaju postojeće, a posebno je stresno ako trudnoću prati i selidba. Ukoliko pas postane posebno agresivan prema ljudima ili prema fizičkom okruženju, savetuje se da se pokuša s postavljanjem čvršćih granica i insistiranjem na poštovanju pravila (što je ponekad teže za bolećive vlasnike nego za psa) ili da se pozove dreser ako sve ostalo ne da željeni rezultat.

A kad beba dođe? Nemojte je ostavljati sa psom bez nadzora. Psa pohvalite i nagradite ga svaki put kad je nežan prema novom članu porodice, ali dok se ne navikne na bebu, budite oprezniji kad joj se približi. Ako je vaš pas bio dobre naravi pre dolaska bebe, uz malo pažnje trebalo bi da ostane takav i kad se porodica proširi.

Teme

pas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.