Hrvatska ipak ne uvodi porez na pse

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je da ipak neće uvoditi porez na kućne ljubimce.

"Nismo nadležni za taj porez, niti mislimo da to treba uvrstiti u zakon", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić za "Indeks". On je dodao da je zakon prošao javnu raspravu i da je resorno ministarstvo primilo 500 primedbi.

Prethodno je saopšteno da bi vlasnici pasa u Hrvatskoj od 1. januara, prema predlogu zakona o zaštiti životinja, mogli da plaćaju godišnji porez od 100 evra za svog ljubimca. Ovim porezom moglo bi da bude obuhvaćeno oko 350.000 registrovanih vlasnika pasa. 

Načelnica Odeljenja za zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede Branka Buković Šošić smatra da bi uvođenje ovakvog poreza poslalo poruku vlasnicima pasa da treba da obezbede kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca. Ideja je da se kao olakšica od poreza u obzir može uzeti da vlasnik sterilisanog psa ne plaća porez, kao ni onaj koji je psa udomio iz skloništa.

Ovakvo rešenje podržavaju i udruženja za zaštitu životinja, a pojedina smatraju da bi se uvođenjem poreza poboljšala kontrola mikročipovanja pasa, a time i vakcinisanih pasa, a sve radi smanjenja napuštanja i veće odgovornosti i brige za pse. 

  • Ja...

    31.10.2016 15:28
    @ja potpisujem
    nauči pa se javi...sedi dole jedan...ili skoči s mosta jer ti ne vredi objašnjavati ako ne znaš ni da čitaš, kako se da videti!...i blagodet za državu!
  • @Ja potpisanom

    31.10.2016 11:41
    Primećujem da poredite decu i pse.
    To pokazuje do koje mere ide deformacija ljudskog bića.
    Podsećam Vas da živite u zajednici sa ljudima. Predlažem da krenete u šumu.
    Nadam se da ne gajite pitbula, koga bi ste spasavali ako bude kidisao na dete.
  • Ja...

    31.10.2016 10:57
    I odmah zatim i porez na decu uvesti jer puno koštaju državu a kada odrastu iseljavaju se jer niko nema nameru da radi i živi u balkanskoj vukojebini!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.