Sve više roda zimuje u Srbiji

Bele rode, kao tipične ptice selice, hladan period godine provode u prostranstvima Afrike, međutim, te ptice sve češće ostaju u naseljima Srbije i oko njih, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica i apelovalo na građane da ornitolozima prijave bele rode koje su ostale u njihovoj okolini, ali da ih ne uznemiravaju.
Koordinatorka Popisa belih roda u Srbiji Sandra Jovanović kaže da je manji broj belih roda naučio da prezimi u našem okruženju, te da te pametne ptice znaju da ulove i miševe u polju, ali i da hranu nađu na smetlištima.
 
Ona je apelovala na ljude da ornitolozima prijave bele rode koje su ostale u njihovoj okolini, ali da ih ne uznemiravaju, jer, kako je istakla, pomoć pticama je potrebna jedino ako one nisu u stanju da polete ili u slučaju očigledne povrede.
 
Rekla je i da se veliki broj zabrinutih ljubitelja ptica javlja Društvu za zaštitu i proučavanje ptica i obaveštava ih da su rode ostale u njihovom kraju i, misleći da sa pticama nešto nije u redu, od ornitologa zahtevaju pomoć u zbrinjavanja roda.
 
Sa dolaskom prvih hladnih dana, ptice selice napuštaju naše krajeve i slično je i sa belim rodama, koje nepovoljan period godine provode negde u prostranstvima Afrike, ali, da li zbog promene klime ili zbog nečega drugog, bele rode sve češće ostaju u srpskim naseljima i oko njih.
  • Markoni

    15.12.2016 09:19
    Pa jeftiniji smo od nemačke.
  • animal

    09.12.2016 19:23
    Divne ptice .
  • rada

    09.12.2016 12:02
    Nisu rode glupe,tamo se puca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.