Medvedica Goca nije ni izašla iz pećine

Mrka mečka Goca ostala je danas u svojoj jazbini u beogradskom Zoološkom vrtu iako su je brojni postioci željno iščekivali.
Tako je neizvesno koliko će još zima potrajati jer, kako se veruje, ako mečka izađe iz jazbine i vidi svoju senku i uplaši se i vrati u jazbinu to znači da će zima potrajati.
 
I da se probudila, Goca najverovatnije ne bi videla svoju senku, jer je jutro bilo oblačno. Da je ustala oko podneva možda bi je i videla, jer je dan sunčan. Takođe, sasvim je sigurno da Goca nije gladna, udobno živi u Zoo vrtu i nema razloga da se zbog gladi budi i traži hranu u prirodi, hranu joj čuvari donose na noge.
 
Mečka Goca, koja je poreklom iz naših šuma, uživa u Zoo vrtu Beograd već četvrt veka pa čuvari misle da je izgubila prirodni instinkt. Veterinari Zoo Vrta kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja, ali ističu da je za razliku od medveda u divljini, zato što nije imala pravi zimski san, nepouzdan meteorolog.
 
Inače, medvedi u Zoološkom vrtu u Jagodini, nisu jutros, na Sretenje, videli svoju senku, što po narodnom verovanju znači da je uskoro kraj zimi.
 
Slična verovanja i predskazajna postoje širom sveta. Mediji najveću pažnju poklanjaju američkom Danu mrmota, koji se svake godine obeležava 2. febuara. Toga dana nekoliko hiljada građana okupi se u malom gradu Panksatoni u Pensilvaniji da bi videli šta će reći mrmot Fil. Praćenje Filovog izlaska iz jazbine postalo je društveni događaj davne 1887. godine. 
 
Ove godine, ako je verovati Filu, zima će još potrajati. 
 
Nemci koji su verovali da jazavac predviđa vreme, običaj su kao doseljenici preneli u SAD, ali nažalost, u Pensilvaniji nije bilo jazavaca, pa je mrmot postao njegov dostojan zamenik. 
 
Dan mrmota bio je i inspiracija za kultnu komediju sa Bilom Marejem iz 1993. godine.
  • Dada

    16.02.2017 00:13
    Medvjedica Goca potiče iz Ličkih šuma..
  • Dragana

    16.02.2017 00:05
    Zar Goca nije porjeklom iz Like?
  • /

    15.02.2017 15:45
    /
    pa mrmot je to kaz'o jos pre neki dan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.