Ubijeno 57 snežnih majmuna

U jednom zoo-vrtu u Japanu 57 majmuna uspavano je smrtonosnom injekcijom posle otkrića da nose "invazivne tuđinske gene", čime predstavljaju opasnost za životnu sredinu i ekosistem.
Zvaničnici u vrtu Takafojama u gradu Futsu, prefektura Čiba, sproveli su postupak kada su shvatili da trećina od 164 jedinke nisu čista vrsta japanskog makakija, poznata i kao snežni majmun. Analiza DNK pokazala je da njih 57 nosi gene rezus makakija (kod njih je prvi put otkriven er-ha faktor krvi) "invazivne tuđinske vrste", čije je držanje zabranjeno u Japanu zakonom iz 2013. godine. Životinje su uspavane injekcijom fazno u periodu od mesec dana, posle čega je "za njihovu dušu", u obližnjem budističkom hramu održana služba.
 
Usmrćivanje je bilo neizbežno, jer je postojala opasnost da bi mogli da pobegnu i nastave da se razmnožavaju u divljini, objasnio je zvaničnik japanskog ministarstva za zaštitu životne sredine.
 
Japanski snežni majmuni već dugo su atrakcija za posmatrače. Žive na temperaturama ispod nule na snegom pokrivenim planinama. Imaju karakteristično crvenkasto lice i svetlobraon krzno. U divljini se često mogu videti kako se kupaju u toplim vulkanskim izvorima.
 
Prema izveštajima japanskih medija, koje prenosi britanski „Telegraf”, ovaj zoo-vrt je 1957. godine počeo da hrani snežne majmune u divljini, a obližnja planinska oblast kasnije je pretvorena u rezervat. Rezus makaki majmuni, koji potiču iz Kine i Jugozapadne Azije, u Japanu su počeli da se šire devedesetih godina i vlasti od tada redovno sprovode uspavljivanje da bi smanjili njihov broj.
 
Sličan slučaj usmrćivanja životinja zbog genetske anomalije zabeležen je u Danskoj pre tri godine, kada je zoo-vrtu u Kopenhagenu ubijen zdrav mužjak žirafe Marijus. Svet su šokirali snimci na kojima se vidi kako vrše eutanaziju pištoljem za stoku i čereče truplo kojim su hranili lavove, i to pred posmatračima, među kojima je bilo dece. Uprkos međunarodnim peticijama sa više desetina hiljada potpisa da se jedinka ne ubija, zoo-vrt nije popustio jer pripada programu koji ima za cilj da osigura zdravu populaciju u evropskim parkovima i da se izbegne ukrštanje životinja u srodstvu. Poštujući pravila Evropske asocijacije zoo-vrtova i akvarijuma (EAZA), nisu smeli da prodaju životinje privatnim licima, a nisu hteli ni da ga poklone vrtovima koji se ne pridržavaju istih pravila. Marijus nije uspavan anesteticima jer u tom slučaju meso ne bi moglo da se upotrebi za ishranu mesoždera u vrtu.
 
Danci su i 2015. secirali mrtvu životinju pred decom. Godinu dana stara lavica uspavana je i raščerečena na javnom času anatomije. I u ovom slučaju rešili su se životinje da bi se sprečilo parenje sa srodnicima. Aktivisti za zaštitu životinja kritikovali su ovaj krvavi spektakl, ali događaj nije izazvao tolike osude kao kada je godinu dana ranije seciran Marijus. Tamošnji naučnici objasnili su da ne praktikuju kontracepciju kao zoo-vrtovi u Americi jer smatraju da je bolje da životinje izražavaju prirodne instinkte iako to znači da će kasnije morati da usmrte neke jedinke.
  • Djole

    24.02.2017 14:36
    Eutanazija
    Nije mi jasno zasto se covek mesa i glumi boga,koja zivotinja ce da zivi a koja nece samo zato sto ima "tudjinske" gene,sta god to znacilo i zato sto postoji sansa da dodje do parenja medju rodjacima! Onda neka uspavljuju i ljude koji hoce da se "pare" medju srodnicima! A pritom ljudi imaju "razum". Strasno sta je covek i ljudski rod sebi dopustio...
  • Veganka

    24.02.2017 00:41
    Fukushima
    Nećete još dugo ubijati ološu ljudski!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.