Okrivljen za ubijanje leptira

Britanac Filip Kalen proglašen je krivim za hvatanje i ubijanje dva primerka najređe vrste leptira u Velikoj Britaniji i mogao bi biti osuđen na zatvorsku kaznu.
Sudija u Bristolu rekao je da je Kalen (57) kriv za ubijanje dva primerka vrste velikog plavog leptira, koji je cenjen među kolekcionarima još od viktorijanskog doba. Inače, ova vrsta je zaštićena zakonom. Kazna će biti izrečena sledećeg meseca.
 
"Ovo je jedinstveni slučaj. Nikada nije bilo krivičnog gonjenja zbog hvatanja i ubijanja", rekao je pred sudom tužilac Kevin Vitli.
 
Aktivisti za zaštitu prirode videli su Kalena kako hvata leptire malom mrežom u zaštićenom području na jugozapadu Engleske. Tokom istrage u njegovom domu su pronađeni ostaci 30 mrtvih moljaca i leptira, uključujući i vrstu koja je bila predmet sudskog procesa.
 
Optuženi je prodavao leptire na internetu, a tvrdio je da ih je nabavio na farmi u Francuskoj.
 
Veliki plavi leptir otkriven je u Britaniji 1795. godine, ali je nestao do 1979. godine. Novi primerci doneseni su iz Švedske 1983. godine i pušteni na nekoliko lokacija.
  • Пекос

    18.03.2017 15:34
    Бизарно !
    Очекујем контта тужбу против лептира јер је нарушавао мир и наносио штету биљкама које су такође жива бића ! Уништавао је заштићен "Футошки" купус, докажите супротно !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.