Francuska: Kućni ljubimci nisu više samo imovina

Zahvaljujući peticiji koju je potpisalo preko 700.000 ljudi, kućni ljubimci u Francuskoj se više ne smatraju samo imovinom.
Zahvaljujući peticiji koju je potpisalo preko 700.000 ljudi, kućni ljubimci u Francuskoj se više ne smatraju samo imovinom.

Parlament je glasao da se promeni zakon iz 1804. godine po kom ljubimci imaju status "pokretnog dobra", što je i dalje njihov status u mnogim zemljama, pa i u Americi. Sada francuski psi i mačke imaju bolji pravni status, a samim tim jaču pravnu zaštitu od okrutnosti prema životinjama.

Reha Hutin šefica Društva za zaštitu životinja, koja je i pokrenula peticiju, ukazala je na besmislenost zakona koji izjednačava nameštaj i predmete sa živim bićima. Parlament je njen predlog prihvatio, a on mora da bude usvojen i od strane Senata koji će konačnu odluku doneti za nekoliko dana.

Među onima koji su potpisali peticiju nalazi se filozof i bivši ministar obrazovanja francuske, Lik Feri koji je prethodni zakon okarakterisao kao apsurdan. "Niko nikada nije maltretirao dvosed, a za razliku od ovog komada nameštaja životinje imaju emocije i osećanja. Ovo je jednostavno mera kojom će životinje biti bolje zaštićene od određenih oblika okrutnosti", istakao je Feri.

Ovim zakonom biće regulisano i ko od supružnika u slučaju razvoda dobija ljubimca na staranje, kao i mogućnost da vlasnici svojim ljubimcima ostave nasledstvo ako to žele.

  • Valerija

    23.04.2014 09:51
    A mi nemamo ni azil za kuce i mace :(
  • Vlada

    22.04.2014 17:56
    ...
    Francuska je uvek prednjačila u promenama, revolucijama, ljudskim pravima. Ovo je veliki pomak ka pravednijem životu onih živih bića koja ne mogu da se zauzmu za sebe u ovom okrutnom svetu koji je čovek takvim učinio. Bravo za zakon!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.