Ako vaš pas letuje sa vama...

Leto je vreme godišnjih odmora, a većina nas provešće ga na plaži. Jasno je da vaš ljubimac, kao ravnopravni član porodice, ide s vama veseleći se promeni koja ga očekuje.
Leto je vreme godišnjih odmora, a većina nas provešće ga na plaži. Jasno je da vaš ljubimac, kao ravnopravni član porodice, ide s vama veseleći se promeni koja ga očekuje.

Ukoliko letujete u hotelu, unapred se raspitajte da li primaju pse. Sve je više hotela čija su vrata otvorena i za kućne ljubimce.

Letovanje u kampu dosta je jednostavnije. Pas će vrlo brzo shvatiti koji je njegov šator i koliko mu teritorija oko šatora pripada, a nije problem ni postavljanje zaštitne ograde kako ne biste morali stalno da motrite psa. Psa vodite na plažu ujutro i predveče. Vrućine i jako sunce su veoma opasni i za životinje. Ako psa ne možete ostaviti u šatoru ili u hotelu, vodite računa da leži u hladu i povremeno ga pokvasite. Boravak psa na plaži takođe može biti i zabranjen, pa se dobro informišite koje plaže možete da posećujete sa Vašim ljubimcem.

Vaše mesto uz more mora biti dovoljno veliko da pas može potrčati, mora biti hladovine i poželjno je da ima koliko-toliko pristupačan ulaz u more jer većina naših ljubimaca nije raspoložena za skokove sa stena već u more vole da ulaze postupno.

Jedna od opasnosti koja preti psima tokom leta, pa tako i na godišnjem odmoru, jeste toplotni udar. Normalna telesna temperatura pasa je 38.5°C. Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje. Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje s frekvencijom od 200 do 400 puta u minuti.

Mi na raspolaganju imamo razne načine kako da se izborimos a vrućinom, ali naš pas to ne može bez naše pomoći. Psa u šetnju treba izvoditi samo rano ujutro ili kasno uveče, posebno treba voditi računa da mu je činija s vodom puna kad ostane sam. Stan u kojem ostaje pas dok ste vi na plaži potrebno je zamračiti, a ukoliko imate klima uređaj, ostavite ga uključenog.

Što se tiče jela, i psima je apetit smanjen za vreme velikih vrućina. Obrok im treba ponuditi što kasnije uveče kad više nije tako vruće. Večernja šetnja neka traje duže. Ukoliko ste odlučili da ostanete kod kuće, a nemate klima uređaj, onda psa istuširajte, a možete mu pokvasiti samo glavu ili ga povremeno pokriti mokrim peškirom, i zamračiti stan.

Visoke temperature, kao i sunčanje, psi podnose vrlo loše, znatno su osetljiviji od nas. Zbog toga je odlazak na planinu dobra ideja. Tamo možete šetati po šumi ceo dan bez straha od toplotnog udara. Mnogo tečnosti, mnogo hlada i mir - to je ono što treba našim ljubimcima. (Tekst je nastao u saradnji sa Pet Centrom, Tržni centar Big, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.