Prednosti sterilizacije kuca i maca

Sterilizacija kuja i mačaka je mera koju veterinari preporučuju vlasnicima ukoliko ne žele da pare svoje kućne ljubimce.
Sterilizacija kuja i mačaka je mera koju veterinari preporučuju vlasnicima ukoliko ne žele da pare svoje kućne ljubimce.

Kada je reč o kujama, brojne su prednosti ovog zahvata. Pre svega, sama sterilizacija podrazumeva uklanjanje materice i jajnika i to se radi u opštoj anesteziji. Postoje i druge metode, ali je danas najraširenija i najpotpunija ova koja se stručno naziva ovariohisterektomija.       

Prednosti sterilizacije su brojne. Prvenstveno je to izostanak teranja, koje može biti veoma zahtevno za vlasnike kuja. Kuja će u vreme teranja promeniti ponašanje, svojim mirisom privlačiće mužjake što može biti veoma nezgodno za vreme šetnje. Osim toga, tokom prvih desetak dana teranja postoji pojačani sukrvičavi vaginalni iscedak, što nije zgodno kada je pas u kući ili stanu.

Sterilizacija se preporučuje i radi eliminacije mogućnosti da kuja ostane skotna. Nije retko da u vreme teranja kuje pobegnu od kuće u potrazi za mužjacima i na taj način ostanu skotne.

Uklanjanje maternice i jajnika znači da su uklonjene i sve potencijalne bolesti ovih organa. Rizik od pojave cisti, tumora, gnojne upale materice je mnogo veći kod nesterilisanih ženki, nego kod sterilisanih i povećava se sa starošću životinje.

Najvažnijom, međutim, prednošću smatra se prevencija malignih tumora mlečne žlezde. Ukoliko se izvrši pre prvog teranja, mogućnost nastanka takvih tumora svedena je na minimum.

Nakon operacije životinju treba udobno smestiti, utopliti i omogućiti joj potpuno mirovanje jer previše kretanja može dovesti do iritacije i popuštanja šava. Potrebno je voditi računa i o ishrani, pa zato u postoperativnom oporavku i za dalje održavanje kondicije preporučuje se specijalna hrana prilagođena potrebama steriliziranih pasa. (Tekst je nastao u saradnji sa Pet Centrom, Tržni centar Big, Sentandrejski put 11)

  • gaga

    26.06.2014 16:59
    ?
    Tri keruše kod vile Stanković 18 štenaca, keruše su ničije, a to su Čortanovci, pa Novi Sad nije nadležan....
  • 26.06.2014 08:08
    Ne treba pričati o prednostima, već to mora da bude obaveza. Ima toliko životinja bez doma koje pate zbog gladi i bolesti, pa kad čujem da je nekome žao da kastrira ili steriliše ljubimca, odvela bih ga u azil da volontira malo i pomaže povređenim i bolesnim životinjama koje su nastradale tuđom krivicom. Dakle, čipovanje i sterilizacija, pa kad policija pronađe životinju isteranu iz doma, da zna kome da se obrati i naplati kaznu.

    Ako volite životinje - bićete odgovoran vlasnik i sprečiti hiperprodukciju životinja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.