Profil vlasnika mačaka: Vredni, ali pomalo mazohisti

Iako važi popularno verovanje da su mačke sebične i hladne životnje, ovi kućni ljubimci savršeno odgovaraju nekim profilima ličnosti i čine ih srećnim.
Iako važi popularno verovanje da su mačke sebične i hladne životnje, ovi kućni ljubimci savršeno odgovaraju nekim profilima ličnosti i čine ih srećnim.

Vlasnici mačaka, doduše, ne moraju nužno biti preslikane ličnosti svojih ljubimaca, pa tako mogu biti u pitanju potpuno suprotne "ličnosti." Vlasnik mačke je, bez obzira na pol, osoba koja nema mnogo slobodnog vremena i ne voli da bude potpuno bezbrižna i lenja, čak i kada vreme to dozvoljava. Naročito dok nije sterilisana, mačka će biti veoma živahna i aktivna, grebaće nameštaj i grickati sve ok sebe. Vlasnik mačke je takođe živahan i aktivan, a uz to nije ni preterano uredan. Zbog čega?

Besprekorno je stvar prošlosti

Naročito ako držite mačku u stanu, posle nekog vremena će postati gotovo nemoguće održavati dom besprekornim. Vaša mačka ovo neće razumeti, ali ćete vi ubrzo shvatiti da je vašoj mački na prvom mestu igra i akcija, te ćete se pomiriti sa činjenicom da će vam pod uvek biti pun igračkica. Osobe koje imaju mačku su veoma vredne, ali i pomalo mazohiste. Nervoza im je prirodno stanje, a dobro rade i pod pritiskom. Kada su na odmoru ili u izlasku, stalno razmišljaju o obavezama koje ih čekaju kod kuće ili sutradan na poslu.

Dva mrguda

Izuzetno cene tuđe vreme, a zato ne vole kada im ga drugi ljudi troše. Njihove ambicije su ogromne a, popu mačaka, vlasnici vole osećaj kada "uhvate plen" i čini ih ponosnim da uspeju u svojim dugo planiranim namerama. Poput mačaka, vlasnici ovih životinja stalno teže višim ciljevima, a ni ispunjenje tih ciljeva ih ne zaustavlja u planiranju ispunjenja sledećih. Ovakvim ličnostima savršeno odgovara mrgud, poput nesterilisane mačke. Naime, nakon sterilizacije, mačke postaju znatno mirnije i njihov živ temperament zamenjuje celodnevno spavanje i prekomerno jedenje. Zbog ovoga mačke često dobijaju na težini, a dosadno ležanje po ceo dan ne oduševljava njihove vlasnike. Zbog ovog je moguće da vlasnicima mačaka ne bude preterano drago kada se njihovi mali drugari umire i spavaju po ceo dan, jer su navikli na živost i aktivnost u haosu.

Ovo, doduše, ne menja činjenicu da je sterilizacija najbolje rešenje za vašu macu, pošto joj ovim činom produžavate život za do 10 godina, i još duže ćete moći da uživate u njenom prisustvu i, istina, malo mirnijoj prirodi, čak iako se vi lično niste "primirili".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.