Uginuo papagaj - inspiracija za crtani "Rio"

U Sao Paulu u Brazilu uginuo je retki plavi papagaj, jedan od poslednjih članova svoje vrste rođenih u divljini, koji je bio inspiracija za kreiranje crtanog filma "Rio".
U Sao Paulu u Brazilu uginuo je retki plavi papagaj, jedan od poslednjih članova svoje vrste rođenih u divljini, koji je bio inspiracija za kreiranje crtanog filma "Rio".

Makao papagaj nazvan Prisli imao je 40 godina. Ova brazilska vrsta papagaja je u potpunosti istrebljena u divljini. Decenije deforestacije i divljanja trgovine divljači uzrokovalo je istrebljenje makao papagaja srednje veličine. Ostalo je samo 100 makao papagaja koji se nalaze u zatočeništvu u okviru uzgojnih programa širom sveta.

Prema izveštajima, Presli je bio inspiracija za kreiranje animiranog filma "Rio" 2011. godine koji je priča o usamljenom mužjaku Spiksu. Ptica nazvana Blu pronađena je u SAD-u i nije mogla da leti. Ipak, onda se vraća u Brazil i pronalazi druge članove svoje vrste i ženku Džul. Zajedno se bore protiv lovaca i osnivaju porodicu. Režiser Karlos Saldana rekao je kako se nada da će ovaj animirani film povećati svest o izazovima s kojim se suočavaju ugrožene ptice u Brazilu.

Papagaj Presli otkriven je 2002. godine nakon što je njegova vrsta nestala iz brazilskih šuma dve godine ranije. Vraćen je uz pomoć Zoološkog vrta San Diega u Brazil, a veterinarsko osoblje je uzelo uzorke DNK ovog papagaja. Živeo je u zoološkom vrtu nekoliko godina u Sao Paulu, a 2006. godine je premešten na privatni posed gde su smeštene retke vrste papagaja.

"Bio je srdačan, živahan, veseo i pričljiv. Voleo je posetioce i da leti", rekao je Bil Vitkofs, direktor poseda.

Mnogim papagajima je potreban partner kako bi napredovali. Bil je pokušao da spoji Prislija sa ženkom Flor ali nisu uspeli da naprave potomstvo. Potom ga je spojio sa Kiler, a kada je ona uginula Presli je dobio i treću partnerku Prisilu.

Pretpostavlja se da je Presli uginuo zbog nepravilnog rada srca. Veterinarske službe rade godinama kako bi pokušale da osiguraju reproduktivni materijal ove vrste.

"Za nas je Presli simbol najboljeg i najgoreg od ljudske vrste. S jedne strane imate ljubav, brigu i negovanje da ta vrsta opstane, a s druge strane sebičnost, pohlepu i nedostatak brige o životinjskom svetu", rekao je Vitkofs.

Ove godine snimljen je i "Rio 2".

  • Damir

    30.06.2014 08:43
    Jadni Blu!!!
    Jadni Blu!!!Nista od treceg nastavka!!!
    Neka mu je lako nebo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.