Postoji Zakon o uriniranju životinja

Postoji Zakon o uriniranju a on je rezultat saznanja koja su naučnici prikupljali u zoo vrtu u Atlanti kroz posmatranje životinja. Pri tome se ne radi o šali nego o ozbiljnoj studiji s ozbiljnom primenom.
Postoji Zakon o uriniranju a on je rezultat saznanja koja su naučnici prikupljali u zoo vrtu u Atlanti kroz posmatranje životinja. Pri tome se ne radi o šali nego o ozbiljnoj studiji s ozbiljnom primenom.

Bilo da se radi o mravima ili komarcima, Dejvid Hu je učestvovao u mnogim zanimljivim istraživanjima. I ovog puta se opet radi o životinjama. Tačnije rečeno, o rutini mokrenja, piše "Dojče Vele".

Zajedno s kolegama Hu je izdvojio puno vremena kako bi posmatrao životinje kako mokre u zoo vrtu u Atlanti, u SAD. Ali nije to učinio indiskretno, kako ne bi povredio intimnu sferu životinja. Rezultat istraživanja bio je iznenađujući: svejedno radi li se o slonu, kravi ili mački, svi oni mokre u okviru 21 sekunde. I to šest puta dnevno. I to vredi za sve životinje koje su teže od tri kilograma.

Ova saznanja su naučnici učinili dostupnim i za javnost a "Zakon o uriniranju" uvrstili su među postupke Nacionalne akademije nauka SAD-a.

Ono što najviše iznenađuje je činjenica da veličina životinja i njihovog mokraćnog trakta ne igra ulogu. Bešika jednog slona ima kapacitet 18 litara, 3.600 puta više nego jedne mačke, koja ima zapreminu bešike od 5 mililitara.

Naučnici smatraju da bi objašnjenje za to, između ostalog, mogla biti dužina mokraćnog kanala i sila teže, koja deluje prilikom pražnjenja bešike životinja. Jer manje životinje kao što su glodari ili šišmiši ne raspolažu tako jakim mlazom urina. Kod njih je dovoljno i kapanje.

Ovo posmatranje nije neozbiljno traćenje vremena. Studija bi mogla pomoći kod dijagnostikovanja problema s bešikom kod životinja, ili pri razvoju bioničkih vodovodnih sistema, naprimer u industriji, koja se bazira na primerima iz životinjskog carstva.

  • 03.07.2014 06:44
    000
    За шта човек добија плату!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.