Šta mačke nikako ne vole?

Mačke su prilično osetljive životinje, pa čak i one koje su najmirnije i najumiljatije mogu iznenada da promene svoje ponašanje ako su izložene nečemu što je za njih posebno neprijatno i nervira ih. Pročitajte koje stvari posebno stresiraju mačke...
Mačke su prilično osetljive životinje, pa čak i one koje su najmirnije i najumiljatije mogu iznenada da promene svoje ponašanje ako su izložene nečemu što je za njih posebno neprijatno i nervira ih. Pročitajte koje stvari posebno stresiraju mačke...

Promena rutine

Mačke su stvorenja od navike. One vole da znaju kada će dobiti hranu, kada se vraćate sa posla i gde im je kutija sa peskom. Sve novonastale promene u kući ili rutini mogu ih izbaciti iz ravnoteže.

Prljava kutija sa peskom

Mačke su izuzetno čiste životinje i ne vole da koriste prljave toalete. Mnoge će pronaći alternativna mesta za vršenje nužde ukoliko im toalet nije čist.

Gledanje direktno u oči

Direktni kontakt očima sa mačkom se smatra potezom dominacije i mnoge mačke ga ne vole. Međutim, ukoliko želite da pridobijete mačku, pokušajte da gledate u nju i veoma sporo trepćete, ukoliko vam uzvrati pogled sa sporim treptanjem, znači da vas voli.

Ignorisanje

Većina mačaka ne voli da bude ignorisano i zahtevaju pažnju. Mnogi vlasnici primetili su da čim sednu za kompjuter, čitaju novine, pričaju telefonom, mačka obično priđe i zahteva pažnju. One često sednu na već spomenuti kompjuter, novine, motaju se oko nogu, sve to s namerom da vas prekinu u tome što radite i da je pomazite.

Buka

Mačke imaju superiornije čulo sluha od našeg i ne vole glasne, iznenadne i visoke zvukove, kao i zvukove udaranja. Ukoliko za ljubimca čuvate mačku sigurno ste primetili koliko se ona uplaši, na primer, od petardi.

Voda

Nekoliko rasa, uključujući Tojgera, Bengalsku i Tursku Van mačku, navodno voli vodu, ali većina mačaka izbegava vodu i kupanje po svaku cenu.

Hladna hrana

Ukoliko je hrana topla, ona je macama i ukusnija. Neće se sve mačke buniti ako je hrana hladna, ali sigurno će je pojesti ako je podgrejana.

Odlazak kod veterinara

Mnoge mačke ne vole da idu kod veterinara iako je on tu da im pomogne. Za razliku od ljudi, one to ne shvataju. Ovo je prilično stresno iskustvo za njih. Veoma je važno da se naviknu na odlazak kod veterinara od malih nogu. Mačka mora da prihvati svoju nosiljku, vožnju autom i kao i da je dodiruje nepoznata osoba.

Odlazak u pansion za mačke

Većina mačaka ne voli promenu kućnog okruženja. Drugačiji mirisi, zvukovi, ruitna, ljudi – posebno stresiraju mačku. One vremenom nevoljno prihvate pansion, ali budite spremni na to da će biti vrlo ljuta kad je vratite kući.

Davanje tableta

Kada je maca bolesna davanje lekova može prerasti u pravi porblem. One kao da osete šta će da se dogodi, pričamo im smirenim glasom, prilazimo im i one zbrišu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.