Kada je maci potrebna pomoć da siđe sa drveta...

Za mačke koje izlaze i žive napolju drvo je odlično sklonište od pasa i drugih opasnosti. Ali, ponekad im je potrebna naša pomoć kako bi ponovo bile na zemlji.
Za mačke koje izlaze i žive napolju drvo je odlično sklonište od pasa i drugih opasnosti. Ali, ponekad im je potrebna naša pomoć kako bi ponovo bile na zemlji.

Često se događa da mačići, kao i neiskusne mačke koje žive u kući a nađu se napolju, istražujući ili zbog opasnosti dospeju na stablo ili krov. U tim situacijama, najčešće im je potrebna naša pomoć, jer postoji opasnost da se povrede.

Zato je važno imati na umu da kućne mačke uglavnom nemaju mogućnost da uče i vežbaju penjanje, pa ako se nađu u opasnosti, biće im potrebna asistencija da siđu. Tada pokušajte da ih namamite hranom ili omiljenom igračkom. Velika je verovatnoća da im neće odoleti.

Ipak, ukoliko je visina velika, a maca nije navikla da se penje na drvo ili krov, zamolite nekoga da vam pomogne i pomoću merdevina priđite maci. Vrlo je važno da je ne plašite.

Ipak, iskusne, strpljive mačke u stanju su da provedu sate na drvetu dok ne budu sigurne da je opasnost prošla. Ljudi često pomisle da je tada macama potrebna pomoć. Međutim, mačka će sama skočiti ili sići kada se više ne bude bojala.

Ove životinje odlično održavaju ravnotežu i savladavaju strme uspone bez muke. Ali, silazak je nešto komplikovaniji...

Dok su mlade, mačke silaze unazad, odnosno zadnjim delom tela, a kasnije savladaju i silaženje sa glavom na dole. Kada savladaju silazak, postaće im lak i jednostavan kao i penjanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.