Kako da dlaka vašeg ljubimca bude lepša?

Boja dlake psa je genetski determinisana.
Boja dlake psa je genetski determinisana.

Postoje blage varijacije u odnosu na boju zimskog i letnjeg krzna. Za boju kože, sluzokože, dlake, očiju, kandži odgovoran je pigment melanin koji se sintetiše u pigmentnim ćelijama melanocitima.  Za zdravu kožu i dlaku važne su aminokiseline, tirozin, triptofan i cistin. Takođe su potrebni minerali i vitamini od kojih je najzaslužniji biotin, vitamin A, riboflavin, B12, folna kiselina.

Pigmentacija se može intenzivirati tokom života i to možete veoma uspešno postići ishranom i dodavanjem suplemenata hrani koji utiču na pigment. Od suplemenata hrani najbolje je dodavati morske alge. Preparati morskih algi su visoko vredni prirodni proizvodi.

Visoka biološka vrednost dobija se pažljivim sušenjem algi. Ovi preparati sadrže preko 30 različitih aminokiselina, karotenoide, vitamine i ostale biološki vredne sastojke i osim pigmentacije obezbeđuju i bolju kondiciju, poboljšavaju opšte zdravstveno stanje, bolju mišićnu masu, itd.

Ishranom je potrebno obezbetiti materije koje utiču na rast dlačnog pokrivača, čime se obezbeđuje zaštita tela (mehanička i termo izolacija). Ove materije su Vitamini B grupe, posebno biotin, vitamini A i E, esencijalne masne kiseline, omega 3 i omega 6 nezasićene masne kiseline itd. Ako je količina i odnos svih ovih materija optimalan, onda lepota i sjaj krzna dolaze do punog izražaja. Hrana superpremijum kvaliteta, poseduje sve neophodne materije.

Provitamin A (Karoten) se nalazi u uljima, mastima, morskim plodovima, jetri, žumancetu, voću i povrću, mleku i mlečnim proizvodima. Narandžaste je boje i u prirodi. Povrću i voću daje karakterističnu boju. Beta karoten se sastoji iz dve retinil grupe, koje u mukozi tankog creva pod dejstvom beta karoten dioksigenaze prelaze u retinal - formu vitamina A. Velike količine karotena dovode do pojave karotemije i do naranđžastog prebojenja kože. Ova pojava je benigna i posle prestanka konzumiranja velike kličine karotena, dolazi do povlačenja boje.

U našoj ponudi možete naći proizvode koji mogu poboljšati pigmentaciju kože i dlake, očiju nosa i zubnog mesa: Canina Seealgenmehl, BH500-bewi dog. Preparat Mohren je prirodan preparat na bazi karotina (provitamina A), koji može usmeriti pigmentaciju ka crvenkastoj nijansi. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.