Kakvu hranu treba da jedu mali psi?

Po čemu se razlikuje ishrana malih pasa?
Po čemu se razlikuje ishrana malih pasa?

U male pse (ili mini rase) svrstavamo pse koji kad odrastu imaju telesnu težinu do 10 kg, a ono sto je za njih karakteristicno je da intenzivno rastu tokom prvih 6 meseci života. Do 10. meseca života se završava njihov telesni razvoj, pri čemu im se od rođenja do tada telesna masa poveća čak 20 puta.

Zbog toga njihova hrana mora biti energetski veoma bogata, kvalitetna i optimalno izbalansirana. Ovakav kvalitet obezbeđuju prvenstveno superpremijum hrane koja se proizvode od posebno odabranih sirovina. Stepen iskorišćenosti ovakve hrane je izuzetno visok, pa konzumiranje manje količine hrane omogućava zadovoljenje svih potreba organizma kako u rastu i razvoju, tako i kod odraslih pasa.

Zbog svog kvaliteta i visoke energetske vrednosti, ova hrana se daje u manjm dnevnim količinama u odnosu na druge hrane, tako da i u potpunosti opravdava cenu.

Superpremijum hrane takođe sadrže sve potrebne vitamine i pravilno izbalansirane minerale koji obezbešuju pravilan razvoj pasa u toku rasta, a kod odraslih jedinki doprinosi pravilnom funkcionisanju čitavog organizma (kostiju, mišića,zuba, dlake i kože...).

Kod pasa malih rasa često se sreću problemi sa zubnim kamencem što je konzumiranjem ove hrane svedeno na najmanju moguću meru. Granula u superpremijum hrani je svojom veličinom i oblikom prilagođena njihovoj maloj vilici i njenim konzumiranjem dolazi do mehaničkog odstranjivanja zubnog plaka.

Mali psi ne asimiliraju dobro proteine iz digestivnog trakta. Posledica je mekana i voluminozna stolica. Da bi se to olakšalo potrebno je osigurati proteine koji su visoko svarljivi a kao rezultat je bolja konzistencija fecesa i manji intenzitet neprijatnog  mirisa.

U ponudi Pet centra možete pronaći visoko kvalitetnu superpremijum hranu, kao što je Alleva, Brit Care, Belcando, Royal Canin...

Pored njih u ponudi je i linija českog proizviđača Petit koja je u potpunosti prilagođena ishrani psima malih rasa. Osim toga što u potpunosti zadovoljava nutritivne potrebe pasa, ova linija hrane sadrži žitarice u niskom procentu, što je velika prednost kada su u pitanju psi kod kojih postoji preosetljivost na cerealije i njihove sastojke. Izvori ugljenih hidrata u ovoj hrani su dehidrirana jabuka, brusnica i drugo.

U ponudi Pet Centra pored kvalitetne hrane i opreme uvek možete dobiti i savet veterinara. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.