Šta da radite kada vam otruju ljubimca?

Svi smo bili svedoci nemilih događaja trovanja pasa i mačaka preparatima koji se koriste za suzbijanje štetočina, pre svega miševa i pacova.
Svi smo bili svedoci nemilih događaja trovanja pasa i mačaka preparatima koji se koriste za suzbijanje štetočina, pre svega miševa i pacova.

Nekada su takva trovanja izazvana nepažnjom ljudi, a češće, na žalost, namerno.

Za suzbijanje i kontrolu populacije štetnih glodara koriste se preparati koji se nazivaju rodenticidi. Ovi preparati su najčešće na bazi antikoagulanata, ali pored njih u upotrebi su i druge hemijske materije.

Veoma je bitno znati koji je rodenticid korišćen, jer terapija zavisi od unetog toksina. Životinje se mogu otrovati jednokratnim uzimanjem velike doze preparata ili kontinuiranim unošenjem manjih doza preparata za duži vremenski period (hronična trovanja).

Od svih antikoagulantnih rodenticida u najčešćoj je upotrebi varfarin. Varfarin se kompletno resorbuje iz creva, posle peroralnog unošenja. Visoke koncentracije ovog preparata se mogu naći u jetri, slezini i bubrezima. Klinički znaci trovanja su masovna krvarenja po celom telu životinje. Ukoliko trovanje nastupi veoma brzo, znaci trovanja mogu i izostati. Do iznenadnog uginuća dolazi ako su masovna krvarenja nastala na vitalnim organima.

Kod otrovane životinje mogu se pojaviti sledeći klinički znaci bolesti: anemija-bledilo sluznica, slabost, otezana i ubrzano disanje, povraćanje krvavog sadržaja, krvarenje iz nosa, krvavi proliv, konvulzije, krvarenja po sluzokoži itd. Kod hroničnog trovanja izražena je žutica. Ukoliko sumnjate da je životinja otrovana, morate je hitno odvesti kod veterinara.

Lečenje otrovane životinje sprovodi isključivo veterinar, a uspešnost lečenja i procenat preživljavanja zavisi isključivo od brzine ukazane stručne pomoći.

Preventiva trovanja ne postoji. Ono što možete da uradite za svog ljubimca je pre svega da ga naučite da jede samo onu hranu koju mu vi ponudite, a ako je on halapljiv i sklon da uzima u parku sve na šta naiđe, rešenje je nošenje zaštitne brnjice. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.