Nekada filmovi, a danas internet utiče na odabir rase psa

Najnovija studija pokazala je da filmovi u kojima psi imaju velike uloge utiču na popularizaciju određene rase.
Najnovija studija pokazala je da filmovi u kojima psi imaju velike uloge utiču na popularizaciju određene rase.

Visokobudžetni i kvalitetni filmovi koji pune bioskopske sale mogu uticati na buduće vlasnike da se opredele baš za rasu psa iz filma. Favorizacija i pomama za određenom rasom nekada traje i decenijama.

Američki kinološki klub je 1943. godine, nakon što je emitovan film "Lesi", registrovao četrdeset odsto više škotskih ovčara u odnosu na prethodne godine. U istraživanju stoji da su na porast popularnosti rase uticali i nastavci istog filma, serija kao i crtani filmovi o psu koji pokušava da nađe svoje vlasnike.

Staroengleski ovčar postao je 100 puta poznatiji nakon objavljivanja Diznijevog filma "The Shaggy Dog" 1959. godine. Isti slučaj je sa animiranim filmom "101 dalmatinac". Nekon premijere 1951. godine popularnost dalmatinaca značajno je porasla.

U studiji, koju su sproveli istraživači sa Bristolskog i Njujorškog univerziteta, analizirano je 87 filmova u kojima zapažene uloge imaju psi, a zatim su upoređeni registracioni podaci rasa iz Američkog kinološkog kluba koji broji 65 miliona pasa.

Utvrđeno je da su rani, stariji filmovi s početka 20. veka imali veći uticaj na buduće vlasnike nego sadašnja filmska ostvarenja slične tematike. Na današnje vlasnike pri odabiru pasa više utiče internet, nego filmovi.

Zanimljivo je da je popularnost rasla većinski onim rasama koje su u filmovima bili pozitivci. Bernardinac je veću popularnost steko u filmu "Betoven", nego u hororu "Kudžo". Vlasnici su inspiraciju za imena svojih ljubimcima dobijali u filmovima, pa se Lesi zvao svaki peti škotski ovčar u Americi tih godina.

  • Orwell Vegan

    03.10.2014 14:16
    Usvojite psa sa ulice ili iz azila
    Manite se rasnih pasa uzgajanih zbog profita i ljudskog ega. Usvojiti psa ili macku znaci da ste pomogli da se smanji patnja i uzas na ovome svetu, a to ce vam se ubrzano vratiti istom merom i zivotinje ce vam u srcu biti zauvek zahvalne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.