Zašto mali psi laju na velike?

I dok je svaki pas drugačiji, na temelju ličnosti i uticaja okoline, postoji nekoliko opštih teorija zašto neki mali psi imaju neopisivu potrebu da laju i reže na dvostruko veće pse.

I dok je svaki pas drugačiji, na temelju ličnosti i uticaja okoline, postoji nekoliko opštih teorija zašto neki mali psi imaju neopisivu potrebu da laju i reže na dvostruko veće pse.

1. Strah

Poput mnogih malih pasa, razumljivo je da i vaš vidi velike pse kao pretnju. Postoje dva načina nošenja s tom pretnjom: beg ili borba. Mnogim psima, instinkt govori da se bore. U njihovoj glavi tada vlada "ako izgledam snažno, veliki pas me neće dohvatiti" raspoloženje, a upravo je to ono što mnogi vlasnici ne prepoznaju. Lajanje, režanje i povlačenje povoca, na kraju može biti samo strah od onoga sa čime se pas suočava, a ne znak agresije.

2. Teranje

Postoje dva načina da se poveća fizička udaljenost između pasa: da mali pas pobegne ili da lajanjem natera u beg onog većeg. Ako vaš pas laje iz straha, on želi da se dogodi ovo drugo. A šta to znači? To znači da ako uspe u svom naumu, sledeći put će vaš pas još jače podignuti svoj glas, kad vidi da se pas približava.

3. Pomoć

Ova teorija podrazumeva da lajanjem vaš maleni ljubimac želi da zamoli za vašu pomoć. Vrlo često, kad osetimo da je naš ljubimac u opasnosti, mi ga zaštitimo, tako što ga podignemo u ruke. Možda je to upravo ono što i u ovom slučaju vaš pas želi od vas - zaštitu. On itekako može osetiti vaše emocije. Ako kod vas oseti strah, neugodu i anksioznost prilikom približavanja velikog psa, uz podizanje, vaš pas će misliti kako tu postoji nešto zbog čega bi trebalo da bude zabrinut pa će i on tako početi da se ponaša.

  • 165

    15.10.2014 19:50
    zato sto misle da mogu da pobegnu ako ih veliki povija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.