Pravilna ishrana starijih pasa

Psi i mačke stare mnogo brže od nas, pa im kao i nama kada pređu određene godine treba dodatna nega i pažnja.
Psi i mačke stare mnogo brže od nas, pa im kao i nama kada pređu određene godine treba dodatna nega i pažnja.

Životni vek psa zavisi od njegove veličine i rase. Poznato je da veliki psi žive znatno kraće od malih. Seniorima se smatraju psi malih rasa kada imaju između 9 i 13 godina, srednje velike rase pasa 9 i 11 godina, dok su velike rase pasa u ovoj kategoriji između 7 i 10 godina starosti.

Generalno, kada pas napuni 7 godina starosti preporučuje se češći odlazak kod veterinara na preventivne preglede čak i ako pas nema ozbiljnijih zdravstvenih problema. Sa godinama njihov vid slabi, sluh i čulo mirisa takođe, skloniji su povećanju telesne težine, zglobovi im postaju osetljiviji pa im treba mirniji tempo života.

Redukujte fizičku aktivnost jer stariji psi često boluju od artritisa i drugih zdravstvenih problema i ne mogu više da trče i skaču kao kad su bili mlađi. Smanjite fizičku aktivnost. Šetnje treba da budu češće, ali kraće. Ako primetite da se pas teško penje na nameštaj na kom spava, postavite mu nekoliko stepenika ili rampu kako ne bi trpeo bolove. Preko klizavih podova stavite tepih ili prostirku da bi pas imao oslonac.

Promenite režim ishrane i kvalitet hrane. Kako pas stari tako se menjaju i dijetetske potrebe, pa ishranu treba prilagoditi. Neki su psi u starosti skloni gojenju pa je hrana za manje aktivne pse pravi izbor za njih. Drugi pak mogu gubiti na težini pa ishranu treba kalorijski pojačati.

Najbolje je odlučiti se za neku od kvalitetne hrane koja je prilagođena starijm psima a označena je kao senior hrana ili hrana oznakom 5+ ili 7+ (za pse starije od 5 ili 7 godina). Ova hrana sadrži veću količinu vlakana, vitamina, minerala, omega 3 i omega 6 nezasićenih kiselina, glukozamuna i drugo što će pomoći i poboljšati funkcije organizma stariji pasa i uz njih uglavnom nije potrebno ništa dodavati.

Ako se ipak odlučite za ishranu jeftinijm hranama onda svakako u ishranu možete ubaciti neki od kvalitetnih dodataka u tabletama, sirupu ili prahu. Ovi dodaci takođe mogu biti različiti u zavisnosti od potreba psa pa tako mogu da se dodaju kompleksi vitamina B za bolji kvalitet dlake i kože. Takođe ovde izuzetno pomažu i nezasićene masne kiseline sadržane u ribljem ulju i ulju nekih biljaka (Viacutan, Dermcaps-Canina itd.), glukozaminski dodaci za bolje funkcionisanje zglobova i drugo. Tvrde poslastice i nagradice zamenite mekšim, a granule prelijte mesnim sosevima ili jogurtom kako bi bile mekše za žvakanje i jelo, naročito psima koji imaju problema sa zubima.

Stariji psi više spavaju i odmaraju nego kad su bili mlađi, pa krevet treba da bude što udobniji i mekši.

Kvalitetnu hranu, dodatke ishrani kao i opremu možete pronaći u Pet Centar prodavnicama gde možete dobiti i koristan savet veterinara. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.