Kada pas ima problema sa ušima...

Problemi sa ušima su veoma čest problem posebno kod rasa pasa koje imaju velike i preklopljene ušne školjke: pudlice, baseti, labradori...

Problemi sa ušima su veoma čest problem posebno kod rasa pasa koje imaju velike i preklopljene ušne školjke: pudlice, baseti, labradori...

 

Problem sa ušima imaju i psi čiji je ušni kanal ispunjen dlakama. Sve ovo onemogućava ventiliranje ušnog kanala, pa se zbog velike vlažnosti i toplote stvaraju idealni uslovi za razvoj bakterijiskih i gljivičnih infekcija.

Zapaljenje ušnog kanala ili otitis prati intenzivan bol i svrab, a može doći i do poremećaja sluha i ravnoteže. Ušni kanal pasa odlikuje se specifičnom anatomskom građom (u obliku slova L), tako da prekomerno nakupljanje ušne masti-cerumena može biti podloga za razvoj mikroorganizama i razvoj zapaljenja.

Uzroci otitisa mogu biti različiti: preterana vlažnost ušnog kanala, prekomerno nakupljanje cerumena, klimatski faktori, greške u terapiji, neadekvatno grubo čišćenje ušiju, virusne bolesti, prisustvo parazita, prisustvo stranog tela kao što je popino prase, alergijska reakcija. Sekundarno se otitis  externa javlja kod pasa sa atopijskim dermatitisom. Simptomi koji se javljaju su: tresenje glavom, trljanje ušiju o pod, nagnuta glava na jednu stranu, uši su vlažne, pune sadržaja neprijatnog mirisa i tople su. U tom slučaju je neophodno da se javite veterinaru kako bi se odredio tačan uzrok i primenila adekvatna terapija.

Da do toga ne bi došlo, trebalo bi da redovno održavate higijenu ušiju vašeg ljubimca i to isključivo sredstvima koja su za to namenjena. Pet centar ima više različitih proizvoda: Epi Otic, Oti Free, Ohren, Chlorheksiderm oto...i neophodno je da se povremeno eliminišu dlačice iz ušnog kanala.

Ukoliko je otitis externa alergijske prirode potrebno je psa hraniti hipoalergijskom hranom (Brit Care, Alleva Hypoalergenic, Royal Canin - hipoalergenic). (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.