Kako da vaš ljubimac savlada strah od petardi?

Praznična euforija, koja je ove godine malo poranila, nikako ne može da prođe bez pirotehničkog asortimana, a ako strahujete od iznenadnih eksplozija, zamislite kako je vašem kućnom ljubimcu koji nema predstavu šta se to oko njega dešava.

Praznična euforija, koja je ove godine malo poranila, nikako ne može da prođe bez pirotehničkog asortimana, a ako strahujete od iznenadnih eksplozija, zamislite kako je vašem kućnom ljubimcu koji nema predstavu šta se to oko njega dešava.

Petarde mogu da prestraše i ozbiljno povrede životinje, a postoji mogućnost i da životinja ugine od srčanog udara. Ukoliko imate ljubimca koji se plaši praska petarde, trebalo bi da preduzmete izvesne mere kako biste zaštitili svog mezimca.

Veterinarka medicine Dunja Kovač kaže da problemu straha od eksplozije petardi kod pasa treba prići sa nekoliko strana. "Sa jedne strane, psu možete kupiti dopunu ishrani na bazi triptofana(amino kiselina koja stimmuliše lučenje serotonina). Preparat se zove CalmVet i preporučeno je da se pije mesec dana jer radi po principu akumulirajućeg efekta, ili hranu na bazi stimulatora serotonina i benzodiazepina Royal Canine po imenu CALM", objašnjava ona.

I Calm Vet i CALM hrana su se itekako dobro pokazali kod ovakvih fobičniih i anksioznih stanja, ali pošto nisu u pitanju lekovi, efekti se kasnije osete, pa je potrebno konzumiranje po nekoliko nedelja kako bi dostigli željenu koncetraciju u organizmu. Kao drugi aspekt rešavanja priblema Dunja Kovač navodi desenzitizaciju, tj. postepeno navikavanje psa na zvuke koji ga plaše.

"Zvuke petardi možete puštati na YouTube-u, ali ih morate uparivati sa nečim prijatnim, kao što je poslastica, jer psi uče posredstvom asocijacija. Dakle, zvuk i poslastica moraju da idu zajedno. Zvuk ne puštajte naglo, jer pas ne sme da bude prestrašen jer u tom stanju neće ni uzeti poslasticu, a cilj nam je da uzme. Hrana podstiče lučenje serotonina, a on upravo u stanjima straha jako nizak i zato dolazi do takvog stanja na prvom mestu. Dakle, da pojasnim, sve što radimo radimo da bi nivo serotonina podigli."

Ovakvim radom postepeno se psu podiže prag tolerancije na neprijatne zvuke i biće sve smirenji kako zvuk bude bio jači. Dunja naglašava da nikakvo naglo izlaganje objektu straha ne rešava problem. Princip suočavanja sa strahom samo može da pogorša stanje i kaže da je to naučno dokazano. "Naprotiv, to će samo povećati nivo kortizola, hormona stresa i to nije tehnika koja se primenjuje kod fobija i anksioznosti kod pasa", kaže ona.

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za prekršitelje iznose od 25 do 500 evra. U Torinu je ta zabrana donesena pre svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i mačke.

Da li ste znali da oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi? Utičite na ljude iz svoje okoline da ne bacaju petarde i ostale "pirotehničke radosti". Postoje mnogo bolji načini da se proslave praznici od pucnjave i varnica, koji ne ugrožavaju naše kućne ljubimce.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.