Pušenje oštećuje spermatozoide

Nemački naučnici su objavili kako pušenje može dovesti do oštećenja DNK u spermatozoidima, kako kod muškaraca koji puše, tako i kod sinova žena koje su pušile u trudnoći.

Nemački naučnici su objavili kako pušenje može dovesti do oštećenja DNK u spermatozoidima, kako kod muškaraca koji puše, tako i kod sinova žena koje su pušile u trudnoći. Časopis "Human Reproduction" objavio je tekst u kom se kaže kako kod muškaraca koji puše dolazi i do smanjenja nivoa protamina, proteina ključnog za razvoj spermatozoida, što dovodi do smanjenja plodnosti.

U istraživanju je učestvovalo 116 muškaraca (od kojih su 53 pušila više od 20 cigareta dnevno), a analizirano je i tkivo 24 embriona pobačena između 37 i 68 dana nakon začeća. Pokazalo se kako je u embrionima koje su nosile pušačice prisutno 55% manje stanica koje se kasnije razvijaju u spermatozoide i jajne ćelije.

Na nivo ovih ćelija nisu uticali faktori poput konzumacije alkohola i kafe, dodaju istraživači.

  • Mister X

    10.09.2010 14:59
    Jaooooo
    Neću više dati da mi puše!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).