Ove namirnice smanjuju apetit

Tražite nešto da vas zasiti, a da je niskokalorično? Neke namirnice jednostavno su bolje za mršavljenje. U pitanju je uglavnom hrana koja zahteva više žvakanja i duže varenje, što daje duži osećaj sitosti.

Ječam

Ječam je možda ugljeni hidrat, ali bez obzira na to što takve namirnice inače pružaju kratkoročnu energiju, ova žitarica smanjuje apetit, šećer u krvi i rizik od dijabetesa. Ako jedete hleb od ječma, možete očekivati poboljšanje u metabolizmu i pad šećera u krvi. Ječam se može koristiti u salatama, supama i varivima umesto pirinča ili krompira.

Crvena paprika

Crvena paprika pojačava potrošnju kalorija i smanjuje apetit. To dejstvo jače je kod osoba koje nemaju naviku da jedu ljutu hranu.

Nemasno meso

Proteini su odlični za smanjivanje apetita i dug osećaj sitosti. Samo 100 grama nemasnog mesa može obrok učiniti veoma sitim. Oni koji ne vole meso mogu ga zameniti mahunarkama, pasuljem, sočivom, zelenim povrćem poput spanaća, brokolija i kelja.

Bademi

Kada ogladnite između obroka, pojedite šaku sirovih badema i biće vam lakše. Bademi će vas zasititi, bez neželjenih kalorija. Izbegavajte prerađene, posoljene i začinjene bademe.

Losos

Losos ima veliku količinu masnih kiselina omega-3 što daje osećaj sitosti i smanjuje holesterol. Hormon leptin koji se pojačano proizvodi zahvaljujući tim zdravim masnim kiselinama potiskuje osećaj gladi kod ljudi koji već imaju zdravu težinu. Kod osoba s viškom kilograma leptin nema isto dejstvo. Ako ne volite losos, možete ga zameniti tunjevinom i skušom.

Autor: 021

  • zivan

    10.04.2016 20:34
    Ko mozze svakodnevno da kuuje bademe, losos, najkvalitetnije meso, crvenu papriku u sred zima kada je 380 dinara kilogram ne pati od ni od visska, ni od manjka apetita...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).