Osobe u braku imaju veće šanse da se izleče od raka

Istraživači Univerziteta Kalifornija San Dijego objavili su izveštaj u kojem tvrde kako veće šanse za izlečenje od karcinoma imaju osobe koje su u braku, za razliku od onih koji nisu osnovali porodicu.

U studiji se navodi da, osim bračnog statusa, veliku ulogu u borbi protiv raka imaju pol, rasa, etnička pripadnost i rodno mesto obolelog od zloćudne bolesti, prenosi "The Guardian".

Studija je obuhvatila blizu 800.000 osoba od čega 393.470 muškaraca i 389.697 žena kod kojih je dijagnostikovan tumor u periodu od 2000. i 2009. godine. Radilo se o deset vrsta raka koji najčešće uzrokuju smrt u svetu.

Pacijenti su bili pod opservacijom do kraja 2012. godine. Istraživači tvrde da su neženje i žene koje nisu udate (belci) imali najmanje šanse da se izbore s tumorom. S druge strane, neoženjeni muškarci Latinoamerikanci imali su 24 odsto veću smrtnost od svojih sunarodnika koji su u braku. Takođe, kod Latinoamerikanki koje nisu u braku procenat smrtnosti bio je 17 odsto veći u odnosu na one koje su udate.

"Žene traže pomoć za zdravstvene probleme češće nego muškarci, i one imaju tendenciju da utiču na supružnike da žive zdrav način života", rekla je Maria Elena Martinez, vodeća autorka studije i profesorka porodične medicine i javnog zdravstva u UCS "School of Medicine".

Martinez je istakla kako je borba s karcinomom usko povezana s podrškom odnosno ljubavlju koju obolelom/oj pruža supružnik.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.