Zaraženih od HIV-a sve više, a leka nema na vidiku

Spor napredak u smanjenju broja novih HIV infekcija zabrinjava.

Autor izveštaja Haidon Vang sa Instituta za zdravstvenu metriku i procene /IHME/ na Univerzitetu u Vašingtonu smatra da situaciju još više pogoršava "stagnacija" finansiranja programa za borbu protiv virusa HIV i side.

Oko 2,5 miliona ljudi zarazi se virusom HIV svake godine, a zahvaljujući lekovima, nosioci virusa žive duže nego ikada, pokazuju rezultati novog globalnog istraživanja.

Broj novih zaraza stagnira u poslednjih deset godina, posle vrhunca od 3,3 miliona 1997. godine, saopštili su autori analize koja je objavljena u žurnalu "Lanset HIV".

Direktor IHME Kristofer Mari saopštio je da je svake godine potrebno sakupiti 36 milijardi dolara da bi se realizovao cilj o iskorenjivanju side do 2030. godine.

U poslednjih 15 godina, države su dale 110 milijardi dolara za pomoć programima za suzbijanje side i virusa HIV.

Danas u svetu sa ovim virusom živi oko 38,8 miliona ljudi, dok ih je 2000. godine bilo 28 miliona. Broj smrtnih slučajeva smanjen je sa 1,8 miliona 2005. godine,  na 1,2 miliona 2015. godine.

Naučnici na konferenciji o sidi u Južnoj Africi upozorili su danas da je još u začetku istraživanje da bi se došlo do leka za sidu i da je nemoguće znati da li će taj lek ikada biti nađen.

Ove nedelje na konferenciji u Durbanu, u Južnoj Africim 18.000 naučnika iz celog sveta predstavlja rezultate istraživanja u borbi protiv side, otkrivene 1981. godine, od koje je umrlo više od 30 miliona ljudi.

Stručnjaci su na skupu naveli da su istraživanja koja bi dovela do leka ta sidu još u začetku i da je za sada na raspolaganju antiretroviralna terapija koja kontroliše koncentraciju virusa HIV-a i olakšava život obolelih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.