Jod - element neophodan vašem mozgu

Mozak je jedan od najvažnijih i najsloženijih organa u našem telu.

Njegove višestruke funkcije zaslužne su za pravilno funkcionisanje našeg organizma kao i za obavljanje od najlakših pa sve do najsloženijih zadataka.

Pamtimo i zaboravljamo stvari u zavisnosti od interesovanja, situacije u kojoj se nalazimo ili značaja koji im pridajemo. Ali da bi ovaj životno važan organ mogao da obavlja sve navedene funkcije, briga za njegov pravilan razvoj počinje već u majčinom stomaku.

Pravilan unos minerala i vitamina u toku trudnoće je preduslov za pravilan rast i razvoj bebe. Posebno je važno napomenuti da genetika predstavlja potencijal, a kako će se genetika ispoljiti zavisi od okruženja i tu se vidi značaj ishrane i mikroelemenata koji utičiu na razvoj moga, a tu jod zauzima važno mesto.

Preporučeni dnevni unos joda za odrasle osobe je 150 mikrograma, dok se trudnicama i dojiljama preporučuje dnevni unos joda od 300 mikrograma, kako bi se obezbedile dovoljne količine joda i za mamu i za bebu. 

Kod dece nedostatak joda može da prouzrokuje mnogo ozbiljnije i dugotrajnije posledice. Nedostatak joda je glavni uzrok oštećenja mozga u detinjstvu. U značajnim fazama razvoja njegov nedostatak može da rezultira u mentalnoj zaostalosti, gluvoći, zakasnelom fizičkom i kognitivnom razvoju.

Količnik inteligencije (IQ) osoba koje nemaju dovoljno joda može da bude i za 15 bodova niži.

  • novosađanin

    12.08.2016 13:15
    so
    Sve je ovo tačno. Ali, ne sme se zaboraviti da je skoro sva industrijska hrana posoljena. A zakon kaže da za ljudsku ishranu sme se koristiti -jodirana so . Ispade da smo prejodirani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.