Deset navika koje vam uništavaju izgled

Ovo je deset najgorih navika koje vam sistemski uništavaju izgled.
Ovo je deset najgorih navika koje vam sistemski uništavaju izgled.

1. Pušenje
Svaki put kad upalite cigaretu ubijate se sa više od 4.000 hemikalija od kojih je čak 51 poznata kao kancerogena. Slobodni radikali u vašem telu u kombinaciji sa spomenutim otrovima oštećuju DNK, što vodi do blede i naborane kože. Najbolja solucija bi bila da se konačno otarasite tih cigareta. To je težak proces, ali ako budete uporni sigurno ćete uspeti.

2. Izlaganje suncu bez zaštite
Preterano izlaganje suncu najčešći je uzrok oštećenja kože i njenog starenja, što znači da upornim izbegavanjem nanošenja kreme za sunčanje rizikujete dobijanje grube i izborane kože ili, još gore, melanoma. Izbegavajte sunce u najtoplijim periodima dana, a tokom leta nanosite kremu za sunčanje svakog jutra i nekoliko puta tokom dana. Koža će vam biti zahvalna.

3. Konzumiranje prerađene hrane
Prerađeni proizvodi negativno utiču na ceo vaš organizam- ne samo da ćete dobiti na kilaži već možete razviti i alergije na neke od proizvoda. Izbegavajte belo obojene namirnice poput šećera i radije gricnite nešto od povrća.

4. Alkohol
Ima i kratkoročne i dugoročne posledice na vaš izgled. Obzirom da je diuretik, alkohol dehidrira, a redovno konzumiranje više od dva pića dnevno vašu će kožu učiniti smežuranom, a telo ispijenim, dok posledice alkohola na jetru nećemo ni spominjati.

5. Vežbate samo da biste više jeli
Dvadesetominutna šetnja do obližnjeg fast fooda nikako nije opravdanje za hiperkaloričan obrok. Ako se na takav način zavaravate, negativne posjedice vašeg poricanja primetićete na telu i to u obliku sala. Nutricionisti neretko naglašavaju da je dobra prehrana pola dobijene bitke s viškom kilograma, zbog čega sporedna i kratkotrajna fizička aktivnost jednostavno nije dovoljna. Svakodnevno vežbajte i osećaćete se mnogo bolje, a sve dok budete objektivni u proceni možete se tu i tamo nagraditi hamburgerom.

6. Pogrbljeno držanje
Ne samo da je pogrbljen hod i sedenje loše za vašu kičmu, već ima i negativan uticaj na to kako vas ljudi vide. Mlitavo držanje ukazuje na nedostatak samopouzdanja, što i nije nešto čime se treba pohvaliti.

7. Dodirivanje lica
Na rukama se neprestano nalaze razne prljavštine, bakterije i masnoće, a sav taj sadržaj dodirivanjem dospeva i na lice i začepljuje pore, što pak izaziva nastanak akni. Isto tako, češkanje i trljanje lica osetljivu kožu vuče u neprirodnim smerovima, što rezultira pojavom bora.

8. Brijanje na suvo
Osim ozbiljnih posekotina koje možete izazvati brijanjem na suvo, izostavljanje kreme ili pene za brijanje otvara put za iritaciju kože, osipe i urastanje dlaka. Bilo bi dobro da počnete da koristite kremu ili penu za brijanje i da se pre samog brijanja uvek istuširate da bi se pore više otvorile i oslobodile dlake, koje kasnije neće urastati.

9. Previše kafe
Ne činite sebi nikakvu uslugu ako dnevno popijete na litre kafe jer, kao, bez nje ne možete. Kafa je diuretik i tera vaše telo da izlučuje vodu, pa izgubljenu vodu nadoknadite njenim dodatnim unosom. Sve dok budete unosili dovoljno vode u vaš organizam, koža će vam biti glatka, a telo snažno.

10. Umivanje sapunom
Sapun sadrži agresivne hemikalije koje isušuju kožu, pa nije pametno misliti da, kad je sapun već dobar za vaše ruke, da ne može naštetiti vašem licu. Priuštite sebi neki od specijalnih proizvoda za čišćenje lica koji su prilagođeni vašem tipu kože. (Net.hr)
  • TKm

    23.10.2010 22:25
    moje lose navike
    Mislim da sam lepa bez obzira sto mnogo pusim pijem i jedem
  • Zoran021

    20.10.2010 12:34
    malo
    Malo su preterali sa svim i svačim!!!
  • MILOJKA RADOJKOVIC

    17.10.2010 10:20
    DESET NAVIKA
    RUKOM DRZIM GLAVU A KAO MEDJED HODAM. NIKAD NISAM GLUMILA. 2 PROMASAJA NIJE STRASNO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.