Britanac prva osoba potpuno izlečena od HIV-a

Jedan Britanac je postao prva osoba na svetu koja se izlečila od HIV-a koristeći novu terapiju koju je napravio tim naučnika sa pet britanskih univerziteta.

Naučnici su za "The Sunday Times" rekli da je virus potpuno nestao iz njegove krvi i da će, u slučaju da tako ostane, on biti prvi muškarac koji je izlečen.

"Ovo je jedan od prvih ozbiljnih pokušaja da se pronađe potpuni lek za HIV. Sada istražujemo realnu mogućnost lečenja. Ovo je veliki izazov i još je rano, ali napredak je neverovatan", rekao je Mark Samjuels, direktor Nacionalnog instituta za istraživanja u zdravstvu.

HIV je teško izlečiti jer utiče na imuni sistem, srasta sa DNK i T-ćelijama tako da ne ignorišu virus već ga šire. Trenutni tretman koji se zove antiretroviralna terapija utiče na taj proces ali ne može da pronađe zaražene ćelije.

Nova terapija radi u dve faze - prva je kada vakcina pomogne telu u prepoznavanju ćelija koje su inficirane HIV-om i onda ih čisti, a druga kada lek Vorinnostat aktivira uspavane T-ćelije tako da ih uoči imuni sistem.

Više od 37 miliona ljudi širom sveta zaraženo je ovim virusom.

  • Realista

    06.10.2016 08:20
    @Zdravko
    "Nekako sam se cuvao", sto bi se u narodu reklo... DESANKA
  • Smrdija

    03.10.2016 20:07
    @G

    Nista bez G-a , dezurnog lovca na izdajnike otadzbine . Samo kad vi imate pametnu glavu.
  • G

    03.10.2016 18:24
    @Antirusofil - u pravu ste u potpunosti. Ovim otkrićem Velika Britanija je kupila sebi pravo da nekažnjeno izruči tovar bombi na vašu glupu glavu. Nadam se da hoće, ne bi bilo korektno od naših prijatelja i partnera da nas ne počaste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.