Sve više obolelih od raka kože

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da u Srbiji broj obolelih od raka kože raste šest odsto svake godine, a da se svega 20 odsto melanomskih promena otkrije na vreme, u ranoj fazi bolesti.

On je, prilikom predstavljanja kampanje "Pregled za sve", rekao da je kampanja dala izvesne pomake, jer su lekari obučavani, sve zdravstvene ustanove su dobile dermoskope, ali da treba još više raditi kako bi se Srbija bar približila svetskoj "brojci" od 90 odsto melanoma otkrivenih na vreme.

"Ti alarmantni pokazatelji nas obavezuju da učinimo sve što je u našoj moći da se unaprede mehanizmi ranog otkrivanja, koji uz adekvatnu medicinsku reakciju obezbeđuju potpuno ozdravljenje", rekao je Lončar.

Predsednik Udruženja dermatologa Srbije i dermatolog na Vojno medicinskoj akademiji Željko Mijušković kazao je da je akcenat u kampanji stavljen na edukaciju lekara, od kojih su neki prvi put imali priliku da vide kako se radi sa aparatima za rano otkrivanje melanoma - dermoskopima.

"Kursevi su održani u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i pohađalo ih je 80 odsto dermatologa. Metoda korišćenja dermoskopa je relativno nova i mnogi do sada nisu imali prilike da se upoznaju sa njom", rekao je Mijušković i dodao da je akcenat u kampanji bio stavljen i na podizanje svesti građana o pregledima kože.

  • mrva

    12.10.2016 17:43
    Posebno je pametno letnje sunčanje "u podne". Kod nas je još dosta mazohizma ovog tipa zarad "lepšeg" tena. Ta glupost nažalost dođe na naplatu nekad posle mnogo godina, jer je poznato da koža "pamti" sve kancerogene uticaje kojima je izlažemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.