Hrana koja uzrokuje hrkanje

Preteran unos soli dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu, zbog čega, kada ležimo ili spavamo dolazi do sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja, pa samim tim i do hrkanja.

Ako se noću često budite zbog hrkanja, manje solite hranu, savetuju naučnici klinike Porto Alegre u Brazilu. Prema njihovom mišljenju preteran unos soli dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu, zbog čega, kada ležimo ili spavamo dolazi do sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja, pa samim tim i do hrkanja. 

Do ovog zaključka su došli u istraživanju u kojem je jedna grupa ispitanika svakodnevno pila diuretičke lekove i poštovala režim ishrane sa smanjenim unosom soli, dok druga nije. Medikamenti za izbacivanje tečnosti i propisani režim ishrane su uvedeni da bi se smanjio nivo soli u organizmu i izbacio višak vode.

Tom prilikom su ustanovili da se izuzetno opasna apnea u kojoj prestaje disanje javlja zbog dnevnog umora, hipertenzije, srčanih problema, ali i dužine vrata. Što je vrat duži rizik za nastanak ovog neprijatnog stanja je veći, ističu brazilski stručnjaci, uz napomenu da treba obratiti pažnju i na gojaznost, alkoholizam, pušenje. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.