Zbog čega smo pospani nakon jela?

Veća količina proteina i soli u hrani, kao i količina koju konzumiramo, može dovesti do pospanosti i dužeg perioda spavanja.

Naučnici sa The Scripps Research Instituta u SAD-u su kreirali sistem kojim je moguće izmeriti ponašanje voćnih mušica kada je reč o spavanju i hranjenju. Ustanovljeno je da insekti poput ljudi spavaju duže nakon obilnijih obroka.

Istraživanje je pokazalo da određene vrste hrane dovode do pospanosti nakon jela.

Naučnici su kreirali Activity Recording CAFE (ARC) sistem koji omogućava vizuelno praćenje konzumacije hrane i kretanja insekata. Rezultati praćenja ponašanja voćnih mušica nakon obroka su pokazali da one duže spavaju pre nego što se vrate u normalno stanje budnosti.

Period spavanja traje od 20 do 40 minuta, a mušice koje jedu više generalno spavaju duže.

Kako bi ustanovili da li pojedini hranjivi sastojci utiču na san nakon obroka, naučnici su mušicama dali hranu koja se sastoji od proteina, soli ili šećera.

Istraživanjem je ustanovljeno da proteini i so utiču na san nakon obroka, što pokazuje da ovu vrstu sna zaista reguliše određena vrsta hrane.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).