Otkriveno 74 HIV pozitivnih u prvoj polovini godine

U Srbiji je u prvoj polovini godine HIV dijagnostikovan kod 74 osobe, dok je tokom prošle godine HIV registrovan kod 178 osoba, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.
Vekić je podsetio da je tokom prošle godine najviše novodijagnostikovanih bilo u novembru i decembru, te da se očekuje da će i ove godine broj biti isti. On je podsetio da je od 1985. godine, kada je registrovan prvi zaraženi do danas, u Srbiji otkriveno 3.389 osoba inficiranih HIV-om, a da su umrle 1.194 osobe.
 
"Suočavamo se sa tim da se svake godine sve više mlađih ljudi otkriva sa HIV infekcijom. Dominantan broj novootkrivenih je starosti od 20 do 49 godina", rekao je Vekić.
 
On je podsetio da se testiranje na HIV tokom cele godine besplatno i anonimno obavlja u 23 zdravstvene ustanove, a da se zaraženi leče u četiri klinička centra u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Zaraženima je, kako kaže, na raspolaganju 18 lekova za antiretrovirusnu terapiju i četiri leka novije generacije za one pacijente koji su rezistentni.
 
Doktor Jovan Ranin iz Klinike za infektivne i tropske bolesti rekao je da je danas mnogo lakše živeti sa HIV-om nego osamdesetih godina i da je to stanje koje može da se drži pod kontrolom. Zaraženim pacijentima na raspolaganju je, kako kaže, najsavremenija terapija, ali problem predstavlja praćenje efekata te terapije.
 
"Česte su nestašice reagenasa. Pored toga što imamo svetsku terapiju, neophodno je da i praćenje efekata terapije bude bolje", naglasio je on.
  • Vojvođanin

    26.11.2016 05:46
    Odgovor
    Gospodin koji je postavio pitanje, dobro je pitao. Evo odgovora: testiranje je dobrovoljno i anonimno. U NS se obavlja u Higijenskom zavodu. Dam krv i dobijem sifru i datum kad ce biti gotovo, kao i broj ordinacije gde se dobijaju rezultati.
    Pokucas na vrata, udjes, a simpaticna doktorica te pita da li si dosao s nekim ko ce da ti pruzi psihicku prvu pomoc ako ispadne da si pozitivan. Onda uzme tvoju sifru, otvori koverat i procita ti rezultat. Po mom naglasku je pogodila da bas i nisam iz NS, vec iz jednog manjeg grada u Vojvodini. Pitala je sto se tamo ne testiram, ali to je bilo cisto formalno pitanje, jer i ona zna da cim me neko tamo vidi da ulazim na TA VRATA kod Te i Te doktorice, jasno je da sam HIV pozitivan. Ko se pobogu testira ako je negativan - valjda babe po sokacima bolje znaju ko je HIV pozitivan nego neki tamo laboratorijski tehnicari.
    To je pravi problem. HIV pozitivnih ima verovatno mnogo vise od brojki iz teksta.
  • Statistika naša dika

    25.11.2016 16:37
    Možemo mi i bolje.
  • pitanje

    25.11.2016 14:09
    Na koliko testiranih je 74 pozitivno? Nije isto da li je na 100, 1000, 10000... Bitan je procenat a ne broj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).