Namirnice koje poboljšavaju rad srca

Fizička aktivnost je bitna ukoliko želite da imate dug život i zdravo srce, ali bitno je i to koje namirnice koristite u svojoj ishrani.
Žitarice sa celim zrnom
 
Ukoliko zamenite beli hleb sa hlebom koji sadrži žitarice sa celim zrnom, smanjićete rizik od koronarne bolesti i srčanog udara. Obično brašno nema zdravstvene prednosti koje donose žitarice sa celim zrnom.
 
Orašasto voće
 
Orašasto voće možda ima visok nivo masnoće, ali mononezasićene masti unapređuju zdravlje srca. Studije su pokazale da dnevno konzumiranje jedne porcije orašastog voća smanjuje rizik od koronarnih bolesti.
 
Čokolada
 
Osobe koje redovno konzumiraju dve štangle čokolade, sa 70 odsto kakaoa, imaju poboljšan protok krvi. Naime, polifenolim u tamnoj čokoladi oslobađa azotni oksid koji povećava arterijsku dilataciju, poboljšava protok krvi i smanjuje agregaciju trombocita, što jača srce.
 
Avokado
 
Avokado je bogat vitaminom B, posebno B5 koji je bitan za adrenalin. Njegova kremasta tekstura i monozasićene kiseline i proteini koji se nalaze u njemu smanjuju prekomerni apetit.
 
Omega-3 ulje
 
Omega-3 ulje može se naći u morskim, životinjskim i biljnim izvorima i odlično je za zdravlje srca. Potrebno je uključiti u ishranu omega-3 ulje iz sva tri izvora da bi se ostvario balans.
 
Bundevine semenke
 
Bundevine semenke imaju magnezijum koji oslobađa od stresa i dobar je za srce. Sadrže i dosta proteina i zdravih masnoća koje pomažu u stvaranju osećaju sitosti i gubljenju kilograma.
 
Zeleni čaj
 
Jedna nedavna studija pokazala je da zeleni čaj poboljšava funkciju endotelnih ćelija koje kruže krvotokom. Disfunkcija endotelnih ćelija izaziva zadebljanje zidova arterija što dovodi do srčanih oboljenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.