Nova analiza krvi otkriva hroničnu bolest tri godine unapred

Američki naučnici ustanovili su da je, formulom kojom se kombinuju životno doba pacijenta i podaci dobijeni analizom uzorka krvi, u gotovo 80 odsto slučajeva moguće otkriti koliki je rizik pojedinca da oboli od neke hronične bolesti tri godine pre pojave simptoma.
Zahvaljujući jednostavnom testu kojim se kombinuju navedene informacije, tri godine pre pojave simptoma moguće je otkriti potencijalno najčešću hroničnu bolest od koje bi pojedinac mogao oboleti, objasnili su naučici predstavivši rezultate istraživanja na godišnjoj konferenciji američkih kardiologa koja se održala u Vašingtonu.
 
Novim krvnim testom može se predvideti razvoj bolesti poput dijabetesa, zatajenja bubrega ili srčanog mišića, koronarnih i pulmonarnih hroničnih bolesti, hronične fibrilacije srčanog atrijuma, srčane aritmije, infarkta, demencije ili moždanog udara.
 
"Koristili smo formulu u kojoj smo koristili životno doba pacijenta i rezultate krvne analize da bismo dobili indeks koji smo nazvali Intermountain Chronic Disease Risk Score (ICHRON). Cilj nam je bio da stvorimo klinički koristan test koji je jednostavno sprovesti i koji omogućuje da se lekari opšte prakse ne opterećuju dodatno", rekla je glavna autorka studije, Hajdi Mej iz Medicinskog instituta za srce Intermountain u Solt Lejk Sitiju.
 
"Nadamo se da ćemo ovim jednostavnim testom uspeti da otkrijemo koja se potencijalno najčešća bolest kod pojedine osobe može razviti. Želimo da je pravovremeno otkrijemo i započnemo s terapijom", kazala je ona.
 
Mej i njene kolege u istraživanju su iskoristili podatke o grupi muškaraca i žena dobrog zdravlja bez hroničnih bolesti u anamnezi, koji su otišli na rutinski pregled kod lekara opšte prakse.
 
Kod žena s visokim ICHRON-om rizik od dijagnoze neke hronične bolesti u roku od tri godine bio je 11 puta viši nego kod onih s nižim ICHRON-om. Razlika kod muškaraca bila je 14 puta viši indeks. Tri godine nakon obavljenog testa kod sedam posto od 98,711 žena i devet posto od 45,543 muška pacijenta razvila se neka hronična bolest. Najčešće se radilo o dijabetesu i koronarnoj bolesti. Osobe kod kojih je ustanovljena veća opasnost od razvoja neke potencijalno smrtonosne bolesti dobile su savet da češće posećuju lekara, da izmene životni stil, da započnu vežbati, da se zdravije hrane i, ako su pušile, da prestanu.
  • Pacijent

    22.03.2017 08:59
    Kod nas se ne leže ni najgore bolesti kako treba, a kamoli da se nešto radi preventivno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.