Škola podstiče đake da žvaću na časovima

Jedna nemačka škola poziva svoje djake da žvaću žvakaće gume kako na odmoru tako i na časovima pošto, kako je navela, žvake podstiču rad neurona i pospešuju koncentraciju.

Jedna nemačka škola poziva svoje djake da žvaću žvakaće gume kako na odmoru tako i na časovima pošto, kako je navela, žvake podstiču rad neurona i pospešuju koncentraciju.

"Od pre dve godine testiramo sistem. Niko od djaka nije obavezan da žvaće žvake ali žvakanje pomaže deci da se koncentrišu i umanjuje njihov stres, posebno tokom pismenih zadataka", rekao je direktor osnovne škole u Folkenšvandu u Bavarskoj. Prema mišljenju direktora Hansa Daša, "osnovni princip za radosno učenje jeste da deca dolaze u školu bez straha i da se u njoj dobro osećaju".

Osnovna škola u Folkenšvandu broji oko 70 djaka izmedju šest i 10 godina starosti. Regionalne vlasti podržale su projekat te škole posle zaključaka pojedinih naučnih istraživanja da "žvakanje guma podstiče moždanu aktivnost i može da pomogne povećanju nivoa pažnje i koncentracije".

Pored toga, žvake bez šećera doprinose poboljšanju higijene usta i zuba, posebno posle jela ili kada djaci nemaju pri ruci četkicu za zube, dodao je direktor ne osvrćući se na tvrdnje protivnika njegove teorije koji ističu da žvakanje izaziva gorušicu i dovodi do prekomernog gutanja vazduha.

  • Andro

    02.12.2010 10:43
    !!!
    Apsolutno se NE SLAŽEM sa ovom preporukom. Istina je da žvake podstiču, evolucijom razvijen mehanizam lučenja želudačne kiseline i sokova za varenje, jer se stomak "priprema" za dolazak hrane iz usta. Ovo kod neke dece može izazvati pojavu gastritisa, pa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Situaciju dodatno otežava činjenica da su pismeni zadaci često izvor dodatnog stresa, koji i sam po sebi izaziva jače lučenje želudačne kiseline.
    Posebna je priča o aspartamu, veštačkom zaslađivaču koga sadrže skoro sve žvake na tržištu, a za koga je dokazano mnoštvo štetnih dejstava.
    Sve u svemu, NE, NIKAKO ne žvaćite (ako nećete progutati), posebno ne na času!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).