Godišnji pregled dojki

Godišnje obavljanje pregleda dojke mamografom može da smanji smrtnost izazvanu rakom dojke kod žena kod kojih se ova bolest već javljala u porodici, pokazalo je britansko istraživanje.
Godišnje obavljanje pregleda dojke mamografom može da smanji smrtnost izazvanu rakom dojke kod žena kod kojih se ova bolest već javljala u porodici, pokazalo je britansko istraživanje.

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u naučnom časopisu "Lanset", pacijentkinje koje redovno obavljaju godišnju mamografiju imaju i manje tumore od onih koje je ne obavljaju redovno.

Naučnici su došli do tih rezultata obavivši u periodu od januara 2003. godine do februara 2007. godine, istraživanje na oko 7.000 žena mlađih od 50 godina sa prethodnim slučajevima raka dojke u porodici na kojima je tokom četiri godine jednom godišnje obavljana mamografija.

Zdravstveno stanje tih pacijentkinja je poređeno sa stanjem dve grupe žena na kojima nije redovno obavljana mamografija, a među kojima je u jednoj bilo slučajeva raka dojke u porodici, a u drugoj nije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.