Tri virusa gripa bez epidemije

Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva obolelih od gripa je 26, od kojih je troje u teškom stanju i nalaze se na mehaničkoj ventilaciji. Jedan smrtni ishod se može dovesti u vezu sa virusom gripa A (H1N1), saopšteno je iz Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.
Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva obolelih od gripa je 26, od kojih je troje u teškom stanju i nalaze se na mehaničkoj ventilaciji. Jedan smrtni ishod se može dovesti u vezu sa virusom gripa A (H1N1), saopšteno je iz Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Osoba za koju se sumnja da je preminula od gripa je 1968. godište, sa teritorije Južnobanatskog okruga, sa hroničnim oboljenjem srca, a nije se vakcinisala.

U ponedeljak su prijavljena četiri nova laboratorijski potvrđena slučaja gripa i to jedan tipa B i tri A (H1N1) sa teritorije Sremskog, Južnobačkog i Južnobanatskog okruga.

U Srbiji u cirkulaciji su sva tri tipa virusa gripa i to: A (H3N2), A (H1N1) i tip B, s tim što je intenzitet aktivnosti virusa gripa nizak i incidencija je ispod praga za epidemijski period.

Institut za javno zdravlje Srbije preporučuje vakcinaciju protiv gripa kao najbolju i najefikasniju meru prevencije.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje posle davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od šest do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba za vakcinacijom svake godine, navodi se u saopštenju.

Važno je da se sve osobe vakcinišu, a posebno one koje pripadaju grupama stanovništva pod povećanim rizikom (osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest, poremećajima rada bubrega, osobe sa oslabljenim imunitetom...).

Takođe se vakcinacija savetuje osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, zaposlenima i smeštenima u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost, osobama starijim od 65 godina, zaposlenima u javnim službama koje su u riziku, osobama starijim od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).