Pametni i lepi

Rezultati studije sprovedene u Velikoj Britaniji i Americi pokazali su da osobe privlačnog izgleda imaju i bolje rezultate na testovima inteligencije, i to za, u proseku, 14 poena.
Rezultati studije sprovedene u Velikoj Britaniji i Americi pokazali su da osobe privlačnog izgleda imaju i bolje rezultate na testovima inteligencije, i to za, u proseku, 14 poena.

Ispostavilo se da osobe koje su prijatne spoljašnjosti privlače partnere koji su i zgodni i pametni, pokazali su rezultati istraživanja koje su sproveli stručnjaci sa Londonske škole ekonomije.

Deca rođena u takvim vezama onda nasleđuju i privlačan izgled i inteligenciju, a "tradicija" lepih i pametnih se nastavlja.

"Fizička privlačnost je pozitivno povezana s inteligencijom uopšte, a ni lepota ni pamet nemaju veze sa društvenim poreklom, telesnom konstitucijom i zdravstvenim stanjem", kaže Satoši Kanazava koji je učestvovao u istraživanju.

Uočeno je, takođe, da je povezanost lepote i inteligencije izraženija kod muškaraca nego kod žena.

Ovi rezultati zasnivaju se na podacima Nacionalne studije razvoja dece koja je pratila 17.419 osoba koje su rođene tokom jedne nedelje u maju 1958. godine u Velikoj Britaniji.

Ispitanici su u detinjstvu i mladosti rešavali niz testova koji su pratili njihov napredak u školi, inteligenciju i promene u fizičkom izgledu.

Drugi deo istraživanja zasniva se na podacima koji su prikupljeni u okviru američke Nacionalne studije zdravlja adolescenata u kojoj je učestvovalo 35.000 mladih Amerikanaca.

Ipak, Kanazava ističe da su dobijeni rezultati isključivo naučne prirode i da u međuljudskim odnosima ne bi trebalo da se oslanjamo na opšte procene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.